Από 92.290 ως 108.800 ευρώ το νέο GR Yaris στην Ευρώπη!

Στην Ελλάδα γενικά έχουμε υψηλές τιμές αυτοκινήτων σε κάποιες κατηγορίες, αλλά γενικά οι αντιπροσωπείες ακολουθούν επιθετική πολιτική εκπτώσεων και προσφορών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι φυσικά οι φόροι, αλλά το παράδειγμα του νέου Toyota GR Yaris σε μια από τις πιο προηγμένες χώρες της Ε.Ε. έρχεται να πιστοποιήσει το ρητό: «αν δεν δεις τα χειρότερα, δεν εκτιμάς αυτά που έχεις».

Η αναβαθμισμένη εκδοχή του ανανεωμένου rally replica ξεκινά την εμπορική της πορεία σιγά-σιγά, με τη Γαλλία να συγκαταλέγεται στις πρώτες αγορές που ανακοίνωσε τιμές. Το GR Yaris με το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ξεκινά από τις 46.300 ευρώ, ενώ με το 8άρι αυτόματο από τις 48.800 ευρώ. Ζηλεύετε; Αν ναι, να διευκρινίσουμε πως μιλάμε για τιμολόγιο προ φόρων. «Πόσο χειρότερα από εδώ να είναι το χαράτσι», θα αναρωτηθείτε. Η απάντηση: εξωφρενικά πολύ.

Οι Γάλλοι τηρούν ίσως την πιο αυστηρή στάση από όλα τα κράτη της Ε.Ε. σε θέματα φορολόγησης βάσει εκπομπών ρύπων, εξουθενώνοντας τιμολογιακά αυτοκίνητα που υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια CO2. Εδώ θα πάρουμε ως βάση τα 185 γρ.χλμ. Από εκεί και πάνω, αρχίζει να «ματώνει» σε ασύλληπτο ρυθμό η τσέπη. Αν ένα μοντέλο εκπέμπει 185 γρ. CO2/χλμ. τότε αυτόματα, δέχεται «καπέλο» 32.935 ευρώ! Αν εκπέμπει 190 γρ. CO2/χλμ., σαν το χειροκίνητο GR Yaris, 45.990 ευρώ. Αυτές οι σχεδόν 46.000 ευρώ έρχονται να προστεθούν στις 46.300 ευρώ της λιανικής προ φόρων, εκτοξεύοντας το συνολικό κόστος αγοράς στις 92.290 ευρώ! Βάλτε παράβολα, ασφάλειες και λοιπά γραφειοκρατικά, και θα πρέπει να έχεις 100 χιλιάρικα «κάβα» για το κορυφαίο Yaris! Πιστέψτε το, όμως, ακόμα δεν έχουμε δει τα απολύτως χειρότερα.

Το νέο 8άρι αυτόματο της Toyota κάνει το αντίθετο από τη συντριπτική πλειονότητα όσων έχουμε συνηθίσει, ρυπαίνοντας παραπάνω από το χειροκίνητο. Εδώ ο φόρτος του περιβάλλοντος φτάνει τα 210 γρ. CO2/χλμ., διαμορφώνοντας τον αντίστοιχο της φορολόγησης στις 60.000 ευρώ (τόσο επιβαρύνονται όλα άνω των 193 γρ./χλμ.). Άρα για να πάρεις καινούργιο GR Yaris 8AT στη Γαλλία, θέλεις 108.800 ευρώ – κι αυτό, πριν καν σκεφτείς να βάλεις έξτρα!

Get it on Google Play Download on the App Store