40 χρόνια από τη γέννηση του ABS

Πριν από 40 χρόνια, μεταξύ 22 και 25 Αυγούστου του 1978, η Mercedes-Benz και η Bosch παρουσίασαν το ABS (anti-lock braking system) στην πίστα δοκιμιών του εργοστασίου της Daimler-Benz στο Untertürkheim, Στουτγάρδη.

Διαβάστε και αυτό: Φρένα: Τι είναι και πως δουλεύει το ABS (+video)

Το πρώτο σύστημα ABS τοποθετήθηκε προαιρετικά στη Mercedes-Benz S-Class (model series 116) στα τέλη του 1978 με επιπλέον κόστος την εποχή εκείνη 2.217,60 γερμανικά μάρκα. Δύο χρόνια αργότερα ανήκε στον προαιρετικό εξοπλισμό κάθε μοντέλου της Mercedes και το 1981 η Mercedes λανσάρισε το ABS στα επαγγελματικά της οχήματα. Από τον Οκτώβριο του 1992, το ABS τοποθετούνταν στάνταρ σε όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα της γερμανικής μάρκας, ενώ οι περισσότερες υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες ακολούθησαν και κάποιες άργησαν να το βάλουν. Υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνταν στην Ε.Ε. ήταν από το 2004 και μετά.

Η ιστορία του ABS ξεκινά όμως αρκετά χρόνια πιο πίσω, στη δεκαετία του 1950. Το 1953, ο Hans Scherenberg επικεφαλής σχεδιασμού της Mercedes-Benz έκανε αίτηση για μια πατέντα ενός συστήματος που θα σταματά το μπλοκάρισμα των τροχών του οχήματος όταν φρενάρει. Παρόλο που υπήρχαν παρόμοια συστήματα στην αεροπορία και στα τραίνα, για τα αυτοκίνητα χρειαζόταν ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα με αισθητήρες που θα ελέγχουν την επιβράδυνση και επιτάχυνση των τροχών στις ευθείες, στροφές και σε κάθε τύπο οδόστρωμα (στεγνό, βρεγμένο, με χιόνι κ.λπ.).

Διαβάστε και αυτό: Η τρομακτική διαφορά που κάνει η έλλειψη ESP (+video)

Η Mercedes ξεκίνησε αρχικά τις έρευνες από το δικό της τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ το 1966 άρχισε να συνεργάζεται με την εταιρεία ηλεκτρονικών Teldix, που αργότερα αγοράστηκε από την Bosch. Το προϊόν της συνεργασίας έκανε πρεμιέρα το 1970, ωστόσο μέχρι να μπει στην ευρεία παραγωγή χρειάστηκε ακόμα αρκετή εξέλιξη. Παράλληλα, το ABS αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία και άλλων συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας, όπως ήταν και το ESP που παρουσίασε η Mercedes το 1995.

Get it on Google Play Download on the App Store