125 χρόνια από το πρώτο εργοστάσιο της Opel

Το 2024 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για την Opel. Για πρώτη φορά στην ιστορία της μάρκας, κάθε μοντέλο θα έχει μια ηλεκτρική έκδοση και το νέο Opel Astra Sports Tourer Electric είναι ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά στέισον βάγκον στην αγορά. Ωστόσο, η εταιρεία έθεσε τα θεμέλια για προσιτή, καινοτόμο και απρόσκοπτη κινητικότητα σε τέσσερις τροχούς πριν από 125 χρόνια. Στις 21 Ιανουαρίου 1899, ο Wilhelm Opel, γιος του ιδρυτή της εταιρείας Adam Opel, υπέγραψε συμβόλαιο με τον Friedrich Lutzmann για να αγοράσει το εργοστάσιο αυτοκινήτων Motorwagenfabrik για την παραγωγή των αυτοκινήτων Opel. Παλαιότερα η Opel είχε ξεκινήσει ως ένας επιτυχημένος κατασκευαστής ραπτομηχανών και ποδηλάτων, όπως πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες άλλωστε.

Από τότε, περισσότερα από 75 εκατομμύρια οχήματα Opel έχουν παραχθεί στα εργοστάσιά της σε όλη την Ευρώπη. Ένα από τα τρέχοντα bestseller προέρχεται από το Rüsselsheim και είναι η τελευταία γενιά του Opel Astra. Καθώς η Opel φτάνει στην 125η επέτειο παραγωγής αυτοκινήτων και χαράσσει πορεία για το μέλλον, το σύγχρονο μικρομεσαίο μοντέλο, βγαίνει από τη γραμμή συναρμολόγησης με προηγμένες τεχνολογίες και εξηλεκτρισμένους κινητήρες, χωρίς εκπομπές ρύπων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Opel, Florian Huettl δήλωσε: «Όπως η Opel πριν από 125 χρόνια, εμείς τώρα βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής. Τότε, η εταιρεία έγινε πρωτοπόρος μπαίνοντας στην εποχή του αυτοκινήτου. Σήμερα, η Opel είναι πρωτοπόρος στον ηλεκτρισμό, χωρίς εκπομπές ρύπων, ατομική κινητικότητα που είναι επίσης κατάλληλη για καθημερινή χρήση. Όπως το νέο Astra Sports Tourer Electric. Όπως το πρώτο αυτοκίνητο Opel, αυτό το αυτοκίνητο προέρχεται επίσης από το Rüsselsheim. Είμαστε περήφανοι για αυτήν την κληρονομιά και, ως εκ τούτου, θα γιορτάσουμε την επέτειο των 125 χρόνων παραγωγής αυτοκινήτων στην Opel, υψώνοντας το λάβαρο της ηλεκτροκίνησης».

Η ιστορία επιτυχίας της Opel ξεκίνησε το 1862. Ο Adam Opel κατασκεύασε την πρώτη του ραπτομηχανή στο Rüsselsheim, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την εταιρεία. Η Opel σύντομα εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ραπτομηχανών στη Γερμανία και εξήγαγε σε όλη την Ευρώπη. Με το ποδήλατο, η Opel κέρδισε την επόμενη επιτυχία της. Στη δεκαετία του 1920 – παράλληλα με την αυτοκινητοβιομηχανία – η Opel έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποδηλάτων στον κόσμο, μια επιτυχία για την οποία υπεύθυνοι ήταν οι γιοι του εκλιπόντος πλέον ιδρυτή της εταιρείας.

Είναι επίσης αυτοί που έκαναν τη θεμελιώδη αλλαγή στις μηχανοκίνητες μεταφορές για την Opel. Λόγω της παρακμής στην επιχείρηση ποδηλάτων τη δεκαετία του 1890, οι αδελφοί Opel έψαχναν για νέα προϊόντα και βρήκαν το αυτοκίνητο. Ο Fritz και ο Wilhelm Opel επισκέφτηκαν την πρώτη γερμανική έκθεση αυτοκινήτου στο Βερολίνο το 1897 και εκεί συνάντησαν τον Friedrich Lutzmann. Εκείνος -κλειδαράς στο επάγγελμα- κατασκεύαζε αυτοκίνητα από το 1894 και γι’ αυτό είχε την εμπειρία που αναζητούσαν οι αδελφοί Opel. Προσκάλεσε τους αδελφούς Opel στο εργοστάσιό του στο Dessau όπου ο Fritz και ο Wilhelm αναγνώρισαν αμέσως τις δυνατότητες για την κατασκευή αυτοκινήτων που τους πρόσφερε ο Lutzmann. Ολόκληρη η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των μηχανημάτων, μεταφέρθηκε από το Dessau στα κεντρικά γραφεία της Opel στο Rüsselsheim. Ο ίδιος ο Lutzmann διορίστηκε διευθυντής πωλήσεων.

Η ανάληψη της παραγωγής και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σήμαινε ότι η Opel απέκτησε αμέσως πολυετή εμπειρία στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων. Έκτοτε, ο Lutzmann και επιλεγμένοι υπάλληλοι που ήρθαν από την παραγωγή ποδηλάτων της Opel κατασκεύαζαν αυτοκίνητα με το όνομα Opel σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτίριο. Οι πρώτες διαφημίσεις για τα νέα μοντέλα εμφανίστηκαν ήδη από την άνοιξη του 1899 και ανακοίνωσαν: «Τα αυτοκίνητα Opel είναι τα καλύτερα». 125 χρόνια μετά την έναρξη της παραγωγής αυτοκινήτων στο Rüsselsheim, η Opel και οι πελάτες της οδηγούν σε ένα  μέλλον χωρίς εκπομπές ρύπων, με οχήματα που είναι ευχάριστα στην οδήγηση και κατάλληλα για καθημερινή χρήση. Το 2024 θα σηματοδοτηθεί από τη μεγάλη επέτειο και το συνεχές ταξίδι της Opel προς την ηλεκτροκίνηση, συνοδευόμενο από εορτασμούς καθώς και καινοτόμα νέα μοντέλα. Χρόνια πολλά Opel!

Get it on Google Play Download on the App Store