Το κινεζικό «Mini Cooper» των μόλις 1.670 ευρώ!

Τα κινεζικά αυτοκίνητα πλέον δεν θυμίζουν σε τίποτα τις φθηνές και ποινικά κολάσιμες απομιμήσεις του παρελθόντος, που χρησίμευαν μόνο ως ανέκδοτα του κλάδου. Συνήθως, δηλαδή, γιατί από την άλλη υπάρχουν κατασκευές σαν το εικονιζόμενο ιμιτασιόν «Mini Cooper», να θυμίζουν τις παλιές αμαρτίες των Κινέζων.

Το Alma M-200 ή Minicar μας έρχεται από μια εταιρία, ονόματι Shandong Alma Technology Co. Ουδείς την έχει ξανακούσει, αλλά το M-200 θέλει να την κάνει όνομα – τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά, διότι εκτός αυτής οι μηνύσεις περιμένουν στη γωνία. Το αυτοκινητάκι των μόλις 2.750 χλστ. μήκους και 1.400 χλστ. πλάτους δεν κρύβει την πηγή έμπνευσης, αντλώντας αφειδώς στοιχεία από το Mini του σερ Άλεκ Ισιγόνη. Οι Κινέζοι μάλιστα υποστηρίζουν πως το μιμείται και σε εκμετάλλευση χώρων, προσφέροντας θέσεις για τέσσερις επιβάτες. To πώς θα τους μετακινήσει, άλλο θέμα.

Η Shandong αναφέρει πως την κίνηση του Minicar αναλαμβάνει ένα ηλεκτρικό μοτέρ, απόδοσης 1.500 Watt. Πόσο μας κάνουν αυτά σε άλογα; Κρατηθείτε, μην σας παρασύρει η αχαλίνωτη δύναμη: 2 (και ολογράφως, δύο) ολόκληροι ίπποι! Αν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στην περιγραφή, ας πούμε να έχει ξεχαστεί το «σε κάθε τροχό» (που και πάλι, μιλάμε για 8 άλογα όλα κι όλα σύνολο), τότε το Minicar έχει την ίδια δύναμη πάνω-κάτω με ηλεκτρικά πατίνια! Παρόλα αυτά, γίνεται λόγος για δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς (!) και «μεγάλη αυτονομία». Το πόσο μεγάλη δεν αποσαφηνίζεται, ούτε υπάρχει κάποια πληροφορία για τη χωρητικότητα της μπαταρίας. H φόρτιση, πάντως, με χρήση ταχυφορτιστή, ολοκληρώνεται σε 1-3 ώρες. Ο εξοπλισμός, τέλος, δηλώνεται με στάνταρ κεντρικό κλείδωμα, τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα και κάμερα οπισθοπορείας!

Ερχόμαστε τώρα στο φλέγον ζήτημα της τιμής. Αυτό που έκανε παγκοσμίως γνωστά τα κινεζικά προϊόντα, στην αρχή. Το Alma M-200 ξεκινά από τις μόλις 1.800 δολάρια, που ισοδυναμούν σε 1.674 ευρώ! Στις τιμές εμφανίζονται δυο ακόμα περιπτώσεις, αντί 2.000 και 2.500 δολαρίων (1.861 και 2.325 ευρώ αντίστοιχα), που λογικά αφορούν πλουσιότερες εκδόσεις, με την κορυφαία των φώτο πιθανότατα να είναι αυτή των 2.500 δολαρίων.

Get it on Google Play Download on the App Store