Νέο Ford Ranger Raptor T1+ για κυριαρχία στο Ντακάρ

Η Ford έχει πάρει νίκες και πρωταθλήματα σχεδόν σε κάθε μορφή αγώνων: από WRC και Formula 1 (ως προμηθευτής κινητήρων στο δεύτερο), μέχρι Le Mans, dragster και drift. Γενικά, αν υπάρχει διοργάνωση που περιλαμβάνει αγωνιστική δράση σε τέσσερις τροχούς, το πιθανότερο είναι το «Μπλε Οβάλ» να την έχει κερδίσει. Το Ράλλυ Ντακάρ είναι η πιο τρανταχτή εξαίρεση στον κανόνα.

Ο φημισμένος αγώνας αντοχής (και επιβίωσης) αποτελεί διαχρονικό πεδίο μάχης μεταξύ Ιαπώνων και Ευρωπαίων. Porsche, Mitsubishi, Citroen, Peugeot, VW, Toyota, MINI, ακόμα και οι Renault, Range Rover, Mercedes (κυρίως Ευρωπαίων, δηλαδή) έχουν πάρει τουλάχιστον μια νίκη στις ερήμους και τους αμμόλοφους της Αφρικής. Όλως αξιοπεριέργως, η Ford δεν έχει καν βάθρο. Για την ακρίβεια έχει, αλλά θα πρέπει να γυρίσουμε στο μακρινό 1981 και την κατηγορία των φορτηγών (!) για να εντοπίσουμε τη μοναδική διάκριση των Αμερικανών στο Ντακάρ, στη δεύτερη θέση που είχε κατακτήσει η γαλλική τριπλέτα των Jacques Briy-Jean Salou-Gustave Peu (τριάδα τα πληρώματα στα φορτηγά). Συμμετοχή που δεν ήταν εργοστασιακή, μάλιστα.

Η οπτική της Ford για το Ντακάρ αλλάζει ριζικά, καθώς από την επόμενη κιόλας χρονιά θα συμμετέχει εργοστασιακά, με σκοπό την κατάκτηση της νίκης. Στο ρόλο του «όπλου»; Το Ranger Raptor T1+. To «T1+» αναφέρεται στην κατηγορία όπου κατατάσσεται το αυτοκίνητο, η οποία είναι η κορυφαία. Με άλλα λόγια, η Ford δεν θέλει απλά σαμπάνιες στο Ντακάρ από κάποια νίκη σε επιμέρους κατηγορία. Θέλει το μέγιστο της δόξας, ήτοι πρωτιά στη γενική κατάταξη.

Το Raptor T1+ αποτελεί προϊόν κοινής προσπάθειας μεταξύ της Νοτιοαφρικανικής Neil Woolridge Motorsport και της βρετανικής M-Sport. Η πρώτη έχει κατεβάσει αρκετές φορές μόνη της Ranger στο Ντακάρ, ως ιδιωτικές συμμετοχές, ενώ η δεύτερη φυσικά είναι πασίγνωστη από την εμπλοκή της στο WRC. Το αγωνιστικό Ranger προφανώς μικρή σχέση διατηρεί εμφανισιακά με αυτό που βρίσκουμε στην αντιπροσωπεία, καθώς το ανθρακονημάτινο και «πρησμένο» αμάξωμα απορροφά κάθε βλέμμα. Ειδικά οι αεραγωγοί στα πίσω φτερά, που αναλαμβάνουν διαφορικών και φρένων, μαζί με τους αντίστοιχους στο πάνω μέρος της καρότσας για τα ψυγεία, δημιουργούν μια απόκοσμη εικόνα για το δημοφιλέστατο pick up.

Περαιτέρω λεπτομέρειες ακόμα δεν ανακοινώνονται. Μόνο ότι κάτω από το καπό συναντάμε μια βελτιωμένη εκδοχή του 3.5 V6 twinturbo EcoBoost, που γνωρίζουμε από τα F-150/Bronco Raptor και το supercar GT. Ισχύς και λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως και αντίστοιχα για μετάδοση, αναρτήσεις κλπ., προς το παρόν απουσιάζουν. Μέχρι τις 5 Γενάρη του ’24 ωστόσο, όταν και θα δοθεί η έναρξη του επόμενου Ράλλυ Ντακάρ, θα τα έχουμε μάθει όλα.

Get it on Google Play Download on the App Store