Νέα Toyota GR Yaris με στόφα WRC

Η Toyota αποκαλύπτει δύο αποκλειστικές εκδόσεις υψηλών επιδόσεων του νέου GR Yaris, που αναπτύχθηκαν με προσωπική συμβολή από τους πρωταθλητές της Toyota Gazoo Racing World Rally Team (TGR-WRT), τους οδηγούς Sébastien Ogier και Kalle Rovanperä. Τα νέα μοντέλα κάνουν το ντεμπούτο τους την πρώτη μέρα του Rallye-Monte Carlo, της εναρκτήριας εκδήλωσης στο καλεντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA 2024 (WRC).

Τα νέα μοντέλα έχουν αναπτυχθεί από πρωτότυπες εκδόσεις που παρουσιάστηκαν στο Tokyo Auto Salon του 2023, υπό την επίβλεψη του Ogier, ο οποίος κέρδισε δύο από τους οκτώ τίτλους οδηγού στο WRC με το TGR-WRT, το 2020 και το 2021, και του Rovanperä, νικητή το 2022 και 2023. Η δημιουργία τους έχει εμπνευστεί από την επιθυμία του Προέδρου της Toyota Motor Corporation και Master Driver Akio Toyoda – ψευδώνυμο «Morizo» -να εκφράσει το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του στους οδηγούς «που εξελίσσουν και μεγαλώνουν τα αυτοκίνητά μας στα ράλι» και στις ομάδες, τους διοργανωτές και τους λάτρεις του αθλήματος.

Σε κάθε αυτοκίνητο, οι λειτουργίες «Gravel» και «Track» που εμφανίζονται στο στάνταρ GR Yaris έχουν αντικατασταθεί με ρυθμίσεις που έχουν επαναπρογραμματιστεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές προτιμήσεις κάθε οδηγού για χειρισμό και απόδοση. Επιπλέον, κάθε μία από τις ειδικές εκδόσεις έχει νέα χαρακτηριστικά στυλ, εξωτερικά και εσωτερικά. Και τα δύο αυτοκίνητα τροφοδοτούνται από την τελευταία εξέλιξη του υπερτροφοδοτούμενου τρικύλινδρου κινητήρα 1.6 λίτρων του GR Yaris, απόδοσης 280 hp και 390 Nm ροπής, σε συνδυασμό με έξυπνο μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων (6iMT).

Το Ogier Edition GR Yaris έχει δύο νέες λειτουργίες ελέγχου AWD: Morizo ​​και Seb. Η λειτουργία Morizo ​​έχει αναπτυχθεί από τον Morizo ​​(Akio Toyoda) μέσα από τις εμπειρίες του στην οδήγηση ράλι. Είναι βαθμονομημένο για να παρέχει σταθερούς χρόνους αγώνα υπό επιτάχυνση, μερική επιτάχυνση και φρενάρισμα. Η λειτουργία Seb, που αναπτύχθηκε από την Ogier, χρησιμοποιεί τα μπροστινά και πίσω διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης Torsen και την τετρακίνηση για τη διανομή της ροπής στον πίσω άξονα, έτσι ώστε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να μπορεί να ολισθαίνει με σχετική ευκολία. Αυτό δίνει στον οδηγό την αίσθηση ότι είναι πλήρως «συνδεδεμένος» με το αυτοκίνητο.

Το αμάξωμα της Έκδοσης Ogier έχει ένα αποκλειστικό φινίρισμα ματ Stealth Grey και φέρει τη γαλλική εθνική σημαία (η πατρίδα του Ogier) στη μάσκα του ψυγείου και τις ζάντες αλουμινίου 18x8J BBS. Στα μπροστινά φτερά προστίθενται αναμνηστικά αυτοκόλλητα WRC. Οι ξεχωριστές λεπτομέρειες περιλαμβάνουν επίσης μια νέας σχεδίασης πίσω αεροτομή από ανθρακονήματα CFRP και μπλε δαγκάνες φρένων. Αυτοκόλλητα Toyota Gazoo Racing έχουν προστεθεί στην αριστερή και δεξιά πόρτα και ένα λογότυπο Ogier Edition στην πίσω πόρτα. Στο εσωτερικό, υπάρχει μια αναμνηστική πλακέτα της νίκης του WRC στην πλευρά του συνοδηγού στον πίνακα οργάνων και μπλε, γκρι και κόκκινες ραφές (τιμώντας τα γαλλικά εθνικά χρώματα) στο τιμόνι. Γκρι ραφή χρησιμοποιείται για τις γκέτες αλλαγής και χειρόφρενου και την ταπετσαρία του καθίσματος. Και στις δύο ειδικές εκδόσεις, τα ψηφιακά όργανα του νέου GR Yaris έχουν αναθεωρηθεί για να συμπεριλάβουν τις νέες λειτουργίες, μαζί με την κανονική λειτουργία ελέγχου AWD.

Η έκδοση Rovanperä έχει μια μοναδική λειτουργία, που δημιουργήθηκε ειδικά για τον νεότερο πρωταθλητή του WRC, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ικανός στο drifting και στο να καπνίζουν τα ελαστικά. Εδώ, η νέα λειτουργία επιτρέπει την εύκολη οδήγηση με σταθερή, ισχυρή ροπή στους πίσω τροχούς. Αυτή η έκδοση GR Yaris παρέχει επίσης λειτουργία “Kalle”. Αυτό χρησιμοποιεί ένα πίσω διαφορικό σταθερής ταχύτητας και διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης εμπρός και πίσω Torsen για να παράγει χαρακτηριστικά γραμμικής οδικής συμπεριφοράς, έτσι ώστε το πίσω άκρο του αυτοκινήτου να μπορεί να ολισθαίνει  καθώς εισέρχεται σε μια στροφή και να επιτρέπει στο μπροστινό μέρος να τραβιέται προς τα εμπρός με το γκάζι στην έξοδο.

Το αυτοκίνητο έχει αποκλειστικό φινίρισμα τριών τόνων, εφαρμοσμένο ως μια σειρά από ζωγραφισμένα μοτίβα από τον σχεδιαστή του αγωνιστικού κράνους του Rovanperä. Τα αυτοκόλλητα νίκης του WRC προστέθηκαν στα μπροστινά φτερά και υπάρχουν αυτοκόλλητα Toyota Gazoo Racing στις πόρτες και στον πίσω προφυλακτήρα και ένα σήμα Rovanperä Edition στην πίσω πόρτα. Εκτός από τις ζάντες BBS 18x8J, το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με πίσω αεροτομή μεταβλητής πτέρυγας CFRP, κοινό με το GRMN Yaris. Στην καμπίνα, τα τελειώματα και οι ραφές της ταπετσαρίας ταιριάζουν και πάλι με τα εθνικά χρώματα του οδηγού, σε αυτήν την περίπτωση το μπλε και το γκρι για τη Φινλανδία. Όπως και στην έκδοση Ogier, μια ειδική πλακέτα τιμά τη νίκη της TGR στο WRC.

Οι εκδόσεις Ogier και Rovanperä θα κατασκευαστούν σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό. Λεπτομέρειες σχετικά με τις παραγγελίες και τις πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές θα ανακοινωθούν αργότερα από τους εθνικούς διανομείς.

Get it on Google Play Download on the App Store