Νέα Toyota GR Yaris RC και First Edition (+video)

Από εκεί που είχαν ηρεμήσει τα πράγματα με το GR Yaris, η Toyota παρουσίασε δυο νέες εκδόσεις και αναζωπύρωσε την κουβέντα γύρω από το τετρακίνητο hot hatch. Το RC αποτελεί την κορυφαία του έκφανση και απευθύνεται στους σκληροπυρηνικούς του είδους.

Δείτε ακόμα: Toyota GR Corolla έτοιμο για φουλ επίθεση!

Όπως το RS των 120 ίππων, έτσι και το κορυφαίο RC δεν διαφοροποιείται εμφανισιακά από το κανονικό GR Yaris RZ (οι ονομασίες των εκδόσεων στην ιαπωνική αγορά). Για την ακρίβεια, έχει περισσότερες αλλαγές από το «μικρό» καθότι εδώ η διάσταση των τροχών είναι 205/45/17, αντί 225/40/18 των υπολοίπων (συμπεριλαμβανομένου αυτού των 120 ίππων). Η φιλοσοφία του RC είναι παρόμοια με αυτή των εκδόσεων RS στα Mitsubishi Lancer Evo, αλλά σε εκπολιτισμένο επίπεδο. Τα Evo RS ήταν «γυμνά» από εξοπλισμό, σε πολλές περιπτώσεις (μέχρι το 7 τουλάχιστον) συνοδεύονταν από σιδερένιες ζάντες, και έτοιμες για μετατροπή σε αγωνιστικό. Το GR Yaris RC δεν αποσκοπεί σε roll cage και ειδικές, αλλά όντως διαθέτει πιο λιτό εξοπλισμό και προσανατολίζεται περισσότερο σε σκληρή χρήση.

Διαβάστε επίσης: Toyota GR Yaris ή VW Polo GTI με 8.000€ λιγότερα;

Η Toyota αναφέρει πως «κάθε στοιχείο εξοπλισμού που δεν είναι απαραίτητο για την οδήγηση, όπως το σύστημα πολυμέσων, έχει αφαιρεθεί». Το βάρος έχει μειωθεί κατά 30 κιλά, φτάνοντας πλέον τα 1.250. Επιδόσεις επίσης δεν ανακοινώνονται, πέρα από ότι ο χρόνος για το 0-100 χλμ./ώρα -όπως στο κανονικό GR Yaris- είναι λιγότερο από 5,5 δλ. και η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 230 χλμ./ώρα. O τρικύλινδρος 1.600άρης τούρμπο παραμένει στα 272 άλογα (το JDM, 261 στον υπόλοιπο κόσμο) και τα 360 Nm ροπής.

Δείτε ακόμα: Με τουλάχιστον 270 ίππους το Toyota GR Hilux!

Μαζί με το RC, παρουσιάστηκε το RZ First Edition. Η πιο exclusive εκδοχή του GR Yaris RZ, με μαύρη ματ βαφή στο αεροδυναμικό πακέτο, δυο επιλογές ανθρακονημάτινης οροφής, Emotional Color Premium Sport καθίσματα στο εσωτερικό, τα ανάλογα σήματα και το πιο ξεχωριστό στοιχείο από όλα: την υπογραφή του προέδρου της Toyota, Akio Toyoda, στο παρμπρίζ (το παρατσούκλι του συγκεκριμένα, «Morizo».

Get it on Google Play Download on the App Store