Νέο βασικό MINI Cooper E Classic 184 PS

Λίγους μήνες μετά το λανσάρισμα των νέων ηλεκτρικών Mini Cooper και Countryman, η βρετανική εταιρία παρουσιάζει τη βασική έκδοση του μικρού της EV. Ωστόσο, με 184 ίππους και τη ρετρομοντέρνα εμφάνιση που βλέπουμε, δύσκολα μπορείς να το χαρακτηρίσεις «βασικό».

Το Cooper E Classic ξεχωρίζει από τα στρογγυλά φανάρια (με τεχνολογία LED τόσο για τα φώτα ημέρας όσο και τα πορείας), την κλειστή οκταγωνική μάσκα και τη διχρωμία αμαξώματος – οροφής, με το φανταχτερό Sunny Side Yellow να κεντρίζει τα βλέμματα και να συνοδεύει ιδανικά τις πολυάκτινες 17άρες ζάντες (έξτρα και τα δύο, ωστόσο). Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών διαφορετικών LED ημέρας, σε μια καινοτόμο δυνατότητα εξατομίκευσης από τη Mini. Το ίδιο ισχύει για τριγωνικά πίσω φανάρια, την ώρα που στο πλάι παρατηρούμε τα έντονα προστατευτικά στα μαρσπιέ. Ένα παρουσιαστικό που πέραν της αισθητικής αναβάθμισης, χαρίζει στο Cooper συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,28.

Στο εσωτερικό οι σχεδιαστές ακολούθησαν μινιμαλιστική προσέγγιση, περιορίζοντας τα πάντα στα βασικά και αφαιρώντας όσo περισσότερα στοιχεία μπορούσαν. Ως αποτέλεσμα, το ταμπλό διαθέτει τώρα μια στρογγυλή κεντρική οθόνη 9,44 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, το οποίο με τη σειρά του «τρέχει» το λειτουργικό Mini Operating System 9. Κάτω από την οθόνη συναντάμε κουμπιά για χειρόφρενο, επιλογέα, start/stop, ηχοσύστημα και προγραμμάτων λειτουργίας, που αλλάζουν αναλόγως τα γραφικά στο μόνιτορ. Οι αεροπορικού τύπου διακόπτες, δυστυχώς, μας αφήνουν. Το ίδιο και οι περιορισμένοι χώροι, καθώς οι Άγγλοι αναφέρουν πολύ καλή ευρυχωρία για 4 επιβάτες και πορτμπαγκάζ 200 λίτρων, που μπορεί να φτάσει έως τα 800 λίτρα (κατόπιν αναδίπλωσης του πίσω καθίσματος).

Η κίνηση του βασικού ηλεκτρικού Cooper είναι έργο ενός μοτέρ 184 ίππων και 290 Nm τοποθετημένου μπροστά, που επιταχύνει το αυτοκίνητο στα 100 χλμ./ώρα από στάση εντός 7,3 δλ. Μια μπαταρία 40,7 kWh αναλαμβάνει το ενεργειακό της υπόθεσης, χαρίζοντας μέγιστη αυτονομία 305 χλμ. και χρόνο φόρτισης 28 λεπτών για το 10-80%, με την προϋπόθεση πως η παροχή είναι 75 kW DC.

Get it on Google Play Download on the App Store