Νέο supercar Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Η Mercedes-Benz παρουσιάζει το νέο πρωτότυπο συναρπαστικό αυτοκίνητο με την ονομασία Vision One-Eleven, το οποίο συνδυάζει εξαιρετικά δυναμικό σχεδιασμό με πρωτοποριακή τεχνολογία αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης. Η Mercedes-Benz Vision One-Eleven είναι εμπνευσμένη από τα πειραματικά οχήματα C 111 από τις δεκαετίες του 1960 και του 70, που χρησιμοποιήθηκαν για τη δοκιμή επαναστατικών κινητήρων Wankel και turbodiesel.

Δυναμική πολυτέλεια από άκρη σε άκρη
Σχεδιασμός εμπνευσμένος από το παρελθόν για το μέλλον

Από το πολύ χαμηλό εμπρός άκρο έως το μυώδες πίσω τμήμα, η Mercedes-Benz Vision One-Eleven δίνει την αίσθηση ενός γλυπτού. Το πολύ χαμηλό του αμάξωμα των μόλις 1.170 χιλιοστών ύψους μοιάζει λες και ήρθε από το μέλλον, από όποια πλευρά και να το περιεργαστεί κανείς. Παράλληλα υιοθετεί την πορτοκαλί απόχρωση των C 111, αλλά είναι πιο λαμπερό και αλλάζει με το φως. Άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά αποτελούν οι χωνευτές πόρτες που ανοίγουν σαν φτερά γλάρου, ενώ τα πλαϊνά παράθυρα είναι αδιαφανή από το εξωτερικό και καμουφλαρισμένα από ένα μοτίβο pixel. Ιδιαίτερο σχεδιασμό έχουν μέχρι και οι ζάντες αλουμινίου, αφού παραπέμπουν σε περιελίξεις του ηλεκτροκινητήρα.

Έντονα φουτουριστικό και το εσωτερικό

Στο εσωτερικό, η Mercedes-Benz Vision One-Eleven συνδυάζει την πολυτέλεια με τα σπορ χαρακτηριστικά, εμπνευσμένα από αγωνιστικά οχήματα (π.χ. Formula 1). Στη λειτουργία race με την πλάτη σε όρθια θέση και την οθόνη αφής προσανατολισμένη στον οδηγό, το εσωτερικό δίνει την αίσθηση μιας μινιμαλιστικής μηχανής οδήγησης. Αντίθετα, στη λειτουργία lounge, τα καθίσματα είναι πλήρως ενσωματωμένα στο εσωτερικό, το οποίο συνδυάζει τα μαρσπιέ, το κεντρικό τούνελ και το χώρο αποσκευών σε μια ενιαία μονάδα.

Το τιμόνι είναι εξοπλισμένο με διάφορα λειτουργικά χειριστήρια και στοιχεία αφής τελευταίας τεχνολογίας. Αυτό συμπληρώνεται από μια οθόνη αφής τοποθετημένη στο πλάι του τιμονιού και με γωνία προς τον οδηγό, όπου εμφανίζονται όλες οι σχετικές πληροφορίες του οχήματος. Για το Vision One-Eleven, οι σχεδιαστές της Mercedes-Benz δημιούργησαν μια οραματική εμπειρία χρήστη με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Μόλις ο οδηγός φορέσει τα ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας Magic Leap 2, η εμπειρία του εμπλουτίζεται με ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας που ενσωματώνεται με βάση τα συμφραζόμενα στο περιβάλλον του.

Καινοτόμο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης

Κορυφαίες τεχνολογίες υπάρχουν και κάτω από το καλοσμιλεμένο αμάξωμα της Vision One-Eleven, όσον αφορά ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Η νέα μπαταρία διαθέτει υγρόψυκτες κυλινδρικές συστοιχίες υψηλής απόδοσης με νέα συστατικά. Επιπλέον, εξοπλίζεται με δύο εξαιρετικά ισχυρούς και προηγμένους κινητήρες αξονικής ροής της YASA (βρετανική εταιρία με ειδικότητα στους ηλεκτροκινητήρες, η οποία ανήκει στη Mercedes-Benz).

Σύμφωνα με τον Tim Woolmer, Ιδρυτής και Chief Technology Officer της YASA, οι κινητήρες αξονικής ροής είναι σημαντικά ελαφρύτεροι και πιο συμπαγείς, αλλά πιο ισχυροί από τους συγκρίσιμους κινητήρες ακτινικής ροής που χρησιμοποιούνται σήμερα στο 99% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε έναν κινητήρα αξονικής ροής, η ηλεκτρομαγνητική ροή τρέχει παράλληλα με τον άξονα περιστροφής του κινητήρα, ο οποίος είναι εξαιρετικά αποδοτικός. Σε έναν κινητήρα ακτινικής ροής, η ροή τρέχει κάθετα στον άξονα περιστροφής. Σε σύγκριση με τους κινητήρες ακτινικής ροής, έχουν σημαντικά υψηλότερα και πιο ανθεκτικά αποθέματα ισχύος, γεγονός που προσφέρει ένα εντελώς νέο επίπεδο απόδοσης.

Get it on Google Play Download on the App Store