Τα Mazda MPS επιστρέφουν μέσω MX-5 και 3

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε Mazda MPS. Οι Ιάπωνες φαίνεται πως λύγισαν από τις εκκλήσεις του κοινού, παρουσιάζοντας στην Έκθεση του Τόκιο δυο hardcore εκδόσεις των MX-5 και 3, υπό την ομπρέλα της Mazda Spirit Racing – του αγωνιστικού τμήματος, δηλαδή. Τα καλά νέα, ωστόσο, συνεχίζονται, καθώς τα δυο αυτοκίνητα δεν ήταν «πυροτεχνήματα», αλλά θα περάσουν στην παραγωγή!

Μπορεί όχι ακριβώς με την ίδια μορφή, αλλά σίγουρα σε αυτό το πνεύμα. Η φίρμα από τη Χιροσίμα επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να λανσάρει σκληροπυρηνικά παράγωγα τόσο του εμβληματικού της roadster, όσο και του μικρομεσαίου της χάτσμπακ, με έμφαση στη χρήση πίστας και τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Σετάρισμα ανάρτησης και αεροδυναμικά βοηθήματα, για παράδειγμα, με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της πρόσφυσης και της αίσθησης προς τέρψη των οριακών στριψιμάτων και φρεναρισμάτων. Φυσικά δεν γίνεται να λείπει η ανάλογη εμφάνιση, όπως δείχνουν τα Spirit Racing RS και Spirit Racing 3. Λεπτομέρειες ακόμα δεν αναφέρονται, αλλά όλα τα καλούδια για τα δυο μοντέλα θα πωλούνται από τη νέα υπο-μάρκα της Mazda, δηλαδή τη Mazda Racing Spirit (σαν τα Hyundai N ή τις BMW M ένα πράγμα).

Τα «πισταδόρικα» MX-5 και 3 θα διαθέτουν πολυάριθμες διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τις απλές εκδόσεις, μέσα-έξω. Το δεύτερο είναι προφανές πως θα βασιστεί εν πολλοίς στα αεροδυναμικά πακέτα, τις 18άρες της Rays και τα αυτοκόλλητα στο αμάξωμα, ενώ για την καμπίνα θα αναλάβουν μπάκετ καθίσματα, suede επενδύσεις, απομιμήσεις ανθρακονημάτων και πολλές ακόμα αγωνιστικής προέλευσης πινελιές. Μηχανικά τώρα, πέρα από αναρτήσεις-φρένα-αεροδυναμική, προς το παρόν δεν ακούγεται κάτι για αύξηση ιπποδύναμης. Σίγουρα θα υπάρχουν νέες εξατμίσεις και φίλτρα, για να ακούγονται καλύτερα οι κινητήρες, ενώ δεδομένοι θα πρέπει να θεωρούνται οι διαφορετικοί χάρτες ανάφλεξης, προς όφελος της απόκρισης και της αίσθησης.

Το ακόμα καλύτερο σε όλα τα παραπάνω; Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ, καθότι μέσα στο 2024 θα λάβουν χώρα τα επίσημα λανσαρίσματα. Άγνωστο αν θα ακολουθήσουν κι άλλα μοντέλα της Mazda, όμως και μόνο ότι γίνεται η αρχή είναι εξαιρετικά χαρμόσυνο νέο.

Get it on Google Play Download on the App Store