«Κεραυνός» έως 570 ίππων το ηλεκτρικό Ford F-150

Η Ford παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό pick up της Ιστορίας της, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το επί δεκαετίες best seller της: το F-150.

Το Lightning, όπως ονομάζεται, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα F-150 χάρις στη φωτεινή «ταυτότητα» του εμπρός μέρους, μέσω της λωρίδας LED που περικλείει μάσκα και φωτιστικά σώματα. Η ίδια η μάσκα επίσης φέρει αλλαγές, καθώς εδώ δεν χρειάζεται να διαθέτει αεραγωγούς και εμφανίζει κάλυμμα στη θέση τους. Ακόμα μεγαλύτερες οι αλλαγές στο πίσω μέρος, όπου τα κλασικά φανάρια στις άκρες του αμαξώματος αποκτούν προσθήκες, που τα φέρνουν μέχρι το μέσο της καρότσας. Αμφότερες οι λωρίδες LED είναι διαθέσιμες στις πλουσιότερες εκδόσεις Lariat και Platinum.

Όπως λέει ο διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρίας, Jasen Turnbull, οι σχεδιαστές ήθελαν να προσφέρουν την αίσθηση του προηγμένου και της τεχνολογίας, «αλλά χωρίς να νομίζει ο αγοραστής ότι έχει να κάνει με διαστημόπλοιο».

Έξυπνα συνδεδεμένο!

Το F-150 Lightning ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, με σκοπό να προσφέρει στον αγοραστή ένα pick up σύγχρονο που θα τον βοηθήσει να βελτιώσει περαιτέρω την παραγωγικότητά του. Ως μέρος της διαθέσιμης τεχνολογίας Ford Co-Pilot360, στο F-150 Lightning συναντάμε το BlueCruise, το οποίο προσφέρει δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης στο εθνικό δίκτυο. Μια ακόμη πρωτοποριακή τεχνολογία, είναι το Onboard Scales, που κάνοντας χρήση των αισθητήρων του pick up, ο οδηγός ενημερώνεται από το σύστημα για το πόσο ωφέλιμο φορτίο μεταφέρει. Η υπηρεσία αυτή συνεργάζεται άρτια με το Intelligent Range, ώστε ο χειριστής του F-150 Lightning να γνωρίζει επακριβώς πόση αυτονομία έχει στη διάθεσή του, ανάλογα με το φορτίο που μεταφέρει.

Για πρώτη φορά όμως συναντάμε το Pro Trailer Hitch Assist, που αυτόματα επεμβαίνει στο τιμόνι, στο γκάζι και στα φρένα, ώστε η έλξη τρέιλερ να μην γίνεται εφιάλτης για τον οδηγό. Πέρα όλων των παραπάνω, στο νέο ηλεκτρικό pick up της Ford κάνει το ντεμπούτο της η δυνατότητα το κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη, να λειτουργεί ως ψηφιακό κλειδί, για το άνοιξε – κλείσε του αυτοκινήτου και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να βγάλει το τηλέφωνο από την τσέπη του! Όλες αυτές οι προηγμένες υπηρεσίες, θα αναβαθμίζονται σε λιγότερο από 2 λεπτά, με το Ford Power – up ώστε να προσφέρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Προηγμένη ψηφιακή εμπειρία

Πρωτιά έχουμε και για το νέο infotainment SYNC® 4A, το οποίο θα ενσωματώνεται στις εκδόσεις Lariat και Platinum. Η κάθετα τοποθετημένη οθόνη αφής των 15,5 ιντσών έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στη συμπεριφορά του οδηγού. Επιπλέον προσφέρεται η δυνατότητα φωνητικών εντολών, υπηρεσίες πλοήγηση μέσω cloud, αλλά κι ασύρματη πρόσβαση στις αγαπημένες σας υπηρεσίες: Apple CarPlay, Android Auto, Amazon Alexa και SYNC AppLink. Η ψηφιακή εμπειρία του τυχερού αγοραστή του F-150 Lightning αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο με την ενσωμάτωση του ψηφιακού πίνακα οργάνων των 12 ιντσών. Αυτός παραμετροποιείται σύμφωνα με τις προτιμήσεις πληροφόρησης του οδηγού, προσφέροντας ένδειξη μέχρι και για τη θερμοκρασία της μπαταρίας!

Όπως δήλωσε κι ο CEO των ηλεκτρικών οχημάτων της μάρκας, Darren Palmer, «Είναι πραγματικά το πιο έξυπνο F-150 που έχουμε κάνει ποτέ. Το F-150 Lightning προσφέρει μια εντυπωσιακή οθόνη αφής, δίνοντας στους πελάτες μας όλες τις πληροφορίες που θέλουν με μια ματιά και σε πραγματικό χρόνο για το πού πηγαίνουν, τι μεταφέρουν ή πόσο πραγματική αυτονομία έχουν. Να είναι επίσης σίγουρη, πως με τις ενημερώσεις λογισμικού Ford Power-Up, η εμπειρία θα βελτιώνεται συνεχώς».

Αστραπές, βροντές και ανεξάρτητη ανάρτηση 

Την κίνηση του Lightning αναλαμβάνουν δυο ηλεκτροκινητήρες (ένας στον εμπρός άξονα, ένας στον πίσω), σε διαφορετικές αποδόσεις. Στη Standard Range παράγουν συνδυαστικά 430 ίππους, ενώ στην Extended Range φτάνουν στα 570 άλογα! Η ροπή είναι κοινή, αριθμώντας «ατελείωτα» 1.051 Nm. Με τα μεγαλύτερα νούμερα ισχύος στα 73 χρόνια πορείας του F-150, η Ford ανακοινώνει πως τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 4,4 δλ. Επίδοση που το καθιστά ως το ταχύτερο pick up όλων των εποχών, ξεπερνώντας κατά 0,1 δλ. το Ram TRX 1500. Η χαρά του Lightning ωστόσο δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς επίκειται το λανσάρισμα του νέου Hummer Pick Up και του Tesla Cybertruck.

Το μόνο σίγουρο είναι πως με τόσο γκάζι, η ρυμούλκηση αντικειμένων είναι παιχνιδάκι. Το Standard Range μπορεί να τραβήξει 2.267 κιλά, ανεβαίνοντας στα 3.492 με προαιρετικό πακέτο. Το Extended Range τώρα έχει τη δυνατότητα ρυμούλκησης έως 4.535 κιλά, ωστόσο εμφανίζει ένα παράδοξο: το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο της καρότσας είναι μικρότερο, σε σχέση με του Standard (816 κιλά αντί 907).

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πάσης προέλευσης φορτίων, οι μηχανικοί του «Μπλε Οβάλ» προέβησαν σε άλλη μια πρωτιά για F-150 στο Lightning, τοποθετώντας ανεξάρτητη ανάρτηση στον πίσω άξονα! Η Ford υπόσχεται δυναμικά χαρακτηριστικά SUV και ποιότητα κύλισης που θυμίζει κανονικό αυτοκίνητο, σε ένα αγροτικό 5.910 χλστ. μήκους και σχεδόν 3 τόνων βάρους!

Προκειμένου να μην υπάρχουν απρόοπτα με τα ενεργειακά αποθέματα τις μπαταρίας, η Ford προσφέρει on board φορτιστές. Στη Standard Range είναι ισχύος 11,3 kW και στην Extended 19,2 kW. Η μέγιστη αυτονομία φτάνει στα 370 χλμ. για το Standard και στα 482 χλμ. για το Extended, με τους φορητούς φορτιστές να προσφέρουν 4,8 και 33,8 χλμ. αντίστοιχα για κάθε ώρα φόρτισης. Με τη χρήση Wallbox η μπαταρία φορτίζει από το 15 στο 100% μέσα σε 10 ώρες, ενώ με τη χρήση ταχυφορτιστή πηγαίνει από το 15 στο 80% εντός 41 λεπτών.

Ρεύμα μέχρι για 3 μέρες στο σπίτι

Το F-150 Lightning έχει άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί ως γεννήτρια σε περιπτώσεις blackout. Το Intelligent Backup Power μπορεί να προσφέρει έως  9.6 kW  ενέργειας στο Extended Range, τροφοδοτώντας για έως 3 μέρες με ρεύμα ολόκληρο σπίτι! Η Ford δεν διευκρινίζει το μέγεθος της οικίας, ωστόσο γίνεται αντιληπτό πως όσο μεγαλύτερο τόσο περισσότερη ενέργεια (άρα και για λιγότερο διάστημα) τραβάει. Εξαιρετική χρήσιμη τεχνολογία, αλλά αχρείαστη να είναι.

Get it on Google Play Download on the App Store