Η BMW XM δίνει τον ρυθμό στα αγωνιστικά

Η XM μπορεί να είναι ένα τεράστιο SUV, αλλά ταυτόχρονα δεν παύει να είναι η πρώτη BMW που εξελίχτηκε από την αρχή ως M από την εποχή της M1. Τέτοιες περγαμηνές δεν γίνεται να τις παραβλέψεις, ακόμα κι αν μιλάμε για ένα θεόρατο plug-in υβριδικό crossover. Οι διοργανωτές των 12 Ωρών της Bathurst αναγνωρίζουν τη δυναμική της πληθωρικής Βαυαρής, χρήζοντας τη ως το επίσημο Safety Car του ιστορικού αγώνα.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας ενός εκ των μακροβιότερων διοργανώσεων αντοχής ξεχωρίζει από το μαύρο-χρυσαφί θέμα του αμαξώματος, που ακολουθεί εκείνο των σημάτων «XM». To εμπρός μέρος και μέχρι τις πόρτες οδηγού-συνοδηγού ντύνεται στα μαύρα, με την απόχρωση σταδιακά να ξανοίγει και να παίρνει χρυσαφί μορφή. Ο πίσω προφυλακτήρας επιστρέφει στο μαύρο, ενώ ίδιο χρώμα καλύπτει τα αυτοκόλλητα με το όνομα του μοντέλου στις πίσω πόρτες. Οι ζάντες, με τη σειρά τους, συνεχίζουν το συνδυασμό μαύρου-χρυσαφί, κι ας φαίνονται κατάμαυρες με την πρώτη ματιά (οι χρυσαφί ενθέσεις κρύβονται στο εσωτερικό των ακτινών). Φυσικά safety car χωρίς σειρήνα δεν γίνεται, εξ ου και η ανάλογη συστοιχία LED στην οροφή.

Από το εσωτερικό δεν έχουμε εικόνα, αλλά η BMW μας ενημερώνει πως υπάρχουν δυο μπάκετ της Recaro με ζώνες 4 σημείωνσύστημα  πυρόσβεσηςασύρματος και σύστημα τηλεμετρίας, που παρακολουθεί σε live χρόνο τα δρώμενα της πίστας και τη θέση των οδηγών.

Στα μηχανικά μέρη δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την κανονική 4.4 V8 PHEV, όπερ σημαίνει πως η ζεύξη του 4.4 V8 twinturbo και του ηλεκτροκινητήρα παράγουν συνδυαστικά 653 ίππους και 799 Nm. H ισχύς εξυπακούεται πως μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 4,3 δλ. και τελική ηλεκτρονικά περιοριζόμενη στα 250 χλμ./ώρα – κι όλα αυτά, παρότι το βάρος ξεπερνά τους 2,7 τόνους (2.721 κιλά). Η ανάληψη καθηκόντων αλυτάρχη από την XM δεν είναι τυχαία, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή της BMW Αυστραλίας στο Mount Panorama και τις 12 Ώρες της Bathurst. Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη δουλειά safety car που παίρνει η XM, καθώς έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες πως τον ίδιο ρόλο θα ενσαρκώσει στη νέα σεζόν του MotoGP.

Get it on Google Play Download on the App Store