Πρόβλημα στα αγροτικά η ασφάλεια των πίσω (+video)

Τα αγροτικά αυτοκίνητα έχουν σημειώσει τεράστια βήματα προόδου στην προστασία οδηγού-συνοδηγού, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των crash tests. Η ίδια πηγή, ωστόσο, δίνει ανησυχητικές ενδείξεις για τα ποσοστά επιβίωσης των πίσω επιβατών, σε μια περίοδο όπου τα διπλοκάμπινα pick ups σημειώνουν υψηλότερα νούμερα πωλήσεων από ποτέ.

Στην Αμερική ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά πλέον σε πολλές αγορές τα pick up χρησιμοποιούνται από μεγάλη μερίδα του αγοραστικού τους κοινού ως πρώτα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ως μοναδικά αυτοκίνητα. Κάτι που σημαίνει ότι συχνά-πυκνά φορτώνονται με 5 επιβάτες, συνθήκη βέβαια που βρίσκει αντίκρισμα και όταν χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς (μεταφορά προσωπικού). Συνεπώς, σε περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ πιθανό να εμπλέκονται πια και πίσω επιβάτες σε αγροτικό. Όπως αποδεικνύουν οι δοκιμές του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο αμερικανικός φορέας δοκίμασε 4 νέα μοντέλα, εκ των οποίων ούτε ένα δεν κατάφερε να αποσπάσει αποδεκτή βαθμολογία στη μετωπική σύγκρουση. Τα Ford F-150, Ram 1500, Chevrolet Silverado και Toyota Tacoma δεν μπόρεσαν να πιάσουν ούτε τη βάση του «αποδεκτού», κυμαινόμενα όλα από το «οριακό» και κάτω. Για την ακρίβεια μόνο το Tacoma απέσπασε τη συγκεκριμένη βαθμολογία. Τα άλλα 3 χτύπησαν κόκκινο στο «φτωχό», καταδεικνύοντας τη δουλειά που πρέπει να γίνει στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας για τους πίσω επιβάτες. Τουλάχιστον στη μετωπική πρόσκρουση. Γιατί στην πλευρική, διέπρεψαν άπαντα!

Στο πλάγιο «μπαμ» η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική, με τη χειρότερη βαθμολογία να είναι το «αποδεκτό» του Silverado. F-150, Tacoma και 1500 απέσπασαν το κορυφαίο (για IIHS) «καλό», με πράσινους δείκτες σχεδόν σε κάθε τομέα αξιολόγησης. Ram και Toyota, βασικά, ήταν καταπράσινα παντού, με το F-150 να κιτρινίζεται στον κλωβό ασφαλείας και την προστασία του κεφαλιού. Κυριότερο πρόβλημα όλων, ωστόσο, ήταν η εγγύτητα του κεφαλιού με το εμπρός κάθισμα. Σε πολλές περιπτώσεις το κεφάλι ήρθε σε επαφή με την πλάτη του καθίσματος οδηγού ή συνοδηγού, ενώ σε αρκετές τα στοιχεία έδειξαν αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης τραυματισμών στον αυχένα και το στήθος. «Όλα αυτά δείχνουν πως χρειάζονται βελτιώσεις οι ζώνες ασφαλείας των πίσω καθισμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος του IIHS, David Harkey.

Get it on Google Play Download on the App Store