Οι δοκιμές ασφαλείας γίνονται όλο και ποιο απαιτητικές, όχι μόνο για το Euro NCAP, αλλά και για τον αντίστοιχο οργανισμό των Η.Π.Α., του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια τους Αυτοκινητόδρομους (Insurance Institute for Highway Safety). Το IIHS δίνει μεγάλη βάση στις αλλαγές των κυκλοφοριακών συνθηκών, οι οποίες πλέον χαρακτηρίζονται από την κυρίαρχη παρουσία των SUV στους δρόμους. Κάτι που προκαλεί δυσφορία στα άλλοτε κραταιά σεντάν, κι όχι μόνο από πλευράς πωλήσεων.
Οι Αμερικανοί έχουν εισάγει έναν νέο τύπο crash test, που προσομοιώνει πλευρική σύγκρουση με SUV ή pick up. Η νέα δοκιμή πλευρικής πρόσκρουσης χρησιμοποιεί μια βαρύτερη παραμορφούμενη μπαριέρα, η οποία ζυγίζει σχεδόν 1.905 κιλά και χτυπάει το όχημα με 60 χλμ./ώρα, αντί 1.500 κιλά και 50 χλμ./ώρα που ήταν πριν. Αυτή η αύξηση ισοδυναμεί με πιο δυνατή ενέργειας πρόσκρουσης κατά 82% – ακριβώς σαν να τρακάρει το αυτοκίνητο ένα γεροδεμένο crossover ή αγροτικό. Στο νέο κύκλο δοκιμών, πήραν μέρος 7 μοντέλα: 6 σεντάν κι ένα SUV. Μόνο 1 κατάφερε να αποσπάσει βαθμολογία «καλό», 2 ήταν «αποδεκτά», άλλο 1 «οριακό» και 3 δεν πέρασαν καν τη βάση.
Το μοναδικό που τα πήγε καλά, ήταν και το μόνο crossover. Το Subaru Outback κατάφερε να περάσει επιτυχώς το crash test, αφήνοντας τα μεσαία σεντάν να παλεύουν μεταξύ τους. Hyundai Sonata και VW Jetta τα κατάφεραν μέτρια, αλλά όχι και άσχημα, ξεπερνώντας το οριακό Honda Accord. Chevrolet Malibu, Nissan Altima και Toyota Camry αντίθετα, δεν κατάφεραν καν να πλησιάσουν σε θετικό αποτέλεσμα, μένοντας σε «φτωχή» αξιολόγηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα -και σκοπός βελτίωσης του εν λόγω crash test- εντοπίζεται στο πέρασμα του κεφαλιού κάτω από τον αερόσακο-κουρτίνα, που καταλήγει σε χτύπημα στο παράθυρο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Μόνο τα Outback, Sonata και Jetta κατάφεραν να παράσχουν υψηλό επίπεδο προστασίας, με τα υπόλοιπα είτε να κινούνται οριακά στο μέσο όρο είτε αρκετά κάτω από αυτόν.