Τέλος τα ντίζελ Volvo από την επόμενη χρονιά

H Volvo προστίθεται στις αυτοκινητοβιομηχανίες που βάζουν «στοπ» στους ντίζελ, προκειμένου να αφοσιωθούν στον εξηλεκτρισμό των μοντέλων τους. Οι Σουηδοί ανακοίνωσαν την επερχόμενη απόσυρσή τους από το πετρελαιοκίνητο τοπίο, που θα ξεκινήσει με την έναρξη του επόμενου έτους.

Μιλώντας στην Εβδομάδα Κλίματος στη Νέα Υόρκη, ο CEO της Volvo Cars, Jim Rowan, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι πλήρως επικεντρωμένη στη δημιουργία μιας σειράς premium και αμιγώς EV αυτοκινήτων. «Οι ηλεκτρικοί κινητήρες είναι το μέλλον μας και ανώτεροι από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Παράγουν λιγότερο θόρυβο, λιγότερους κραδασμούς, επιβαρύνουν τους πελάτες μας με χαμηλότερο κόστος συντήρησης και προσφέρουν μηδενικές εκπομπές ρύπων», είπε χαρακτηριστικά. Ήδη τα ηλεκτρικά Volvo (αλλά και τα αδελφά Polestar), με πρωτεργάτες τα XC40 Recharge και το ολοκαίνουργιο EX30, πραγματοποιούν εξαιρετική εμπορική πορεία. Χαρακτηριστικό αυτής το γεγονός πως για το μεγάλο EX90, οι Σουηδοί αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά τα βιβλία παραγγελιών για να μην ξεφύγουν οι λίστες αναμονής.

Πέρα από τους πετρελαιοκινητήρες, σε ανάλογο μονοπάτι βαδίζουν και εκείνοι της βενζίνης. Η Volvo σχεδιάζει να προσφέρει μόνο ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030, αλλά και να γίνει στο σύνολό της ανθρακικά ουδέτερη μέχρι το 2040. Σε πλήρη αντιστοιχία με αυτές τις δεσμεύσεις, η απόφαση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας να πουλήσει τον περασμένο Νοέμβριο το μερίδιό της στην Aurobay, με την οποία εξέλισσαν από κοινού μοτέρ βενζίνης και ντίζελ. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα για το σχεδιασμό κινητήρων εσωτερικής καύσης έχουν παραχωρηθεί, συνεπώς η Volvo έχει σταματήσει να επενδύει πόρους στην ανάπτυξη νέων συνόλων αντίστοιχης τεχνοτροπίας.

Get it on Google Play Download on the App Store