Ρομπότ επιτέθηκε σε εργαζόμενο της Tesla!

Σε ένα σενάριο βγαλμένο από ταινία δυστοπικού μέλλοντος για την ανθρωπότητα, ένα ρομπότ σε γραμμή παραγωγής της Tesla επιτέθηκε σε εργαζόμενο που το συντηρούσε! Κι όπως αναφέρουν οι συνάδελφοί του, δεν είναι το πρώτο περιστατικό.

Ο οιωνός της «Εξέγερσης των Μηχανών» έγινε πραγματικότητα στο Gigafactory του Τέξας, κατά τη διάρκεια συντήρησης ρομπότ συναρμολόγησης. Ο άτυχος μηχανικός προγραμμάτιζε λογισμικό για δυο τέτοιες μηχανές, όταν το ένα ξαφνικά ενεργοποιήθηκε μόνο του και άρπαξε τον άνθρωπο! Το ρομπότ έπιασε τον εργαζόμενο από τη μέση και το χέρι, προκαλώντας του εκδορές και στα δύο (κυρίως στο χέρι). Προφανώς το μηχάνημα δεν είχε προσωπικά με τον προγραμματιστή, αλλά μπήκε κατά λάθος σε λειτουργία ενώ εργαζόταν πάνω του, περνώντας τον για πάνελ. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι σοβαρό εργατικό ατύχημα – και μάλιστα όχι το μοναδικό στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Καταρχάς το περιστατικό έλαβε χώρα το 2021, αλλά μόλις τώρα βγήκε στην επιφάνεια λόγω διαρροών εγγράφων. Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του συμβάντος, η Tesla δηλώνει πως ο τραυματισμός ήταν τόσο ελαφρύς ώστε ο εργαζόμενος δεν χρειάστηκε καν ρεπό. Σε συνεντεύξεις του Workers Defence Project τώρα, αυτόπτες μάρτυρες επικοινωνούν πως το περιστατικό ήταν πολύ πιο τρομακτικό και πως πάλευαν να απελευθερώσουν τον άνθρωπο από τη δαγκάνα του ρομπότ. Συγκεκριμένα περιγράφουν παραστατικά ότι «αφού απελευθερώσαμε το χέρι του, έπεσε σε ένα δίχτυ συλλογής αλουμινένιων σκραπ αφήνοντας μια γραμμή αίματος πίσω του». Πέρα από αυτό το συμβάν, όμως, οι εργαζόμενοι «κελάηδησαν» στο WDP και κατήγγειλαν δεκάδες ακόμα (το μοναδικό με επίθεση ρομπότ, πάντως).

Σύμφωνα με σχετική έρευνα στον απόηχο όλων των παραπάνω, το 2022 καταγράφηκε ένας τραυματισμός ανά 21 εργαζομένους στο Gigafactory του Τέξας. Ένας στους 26 δε ήταν τόσο σοβαρός, ώστε απαιτήθηκε η χορήγηση αναρρωτικής άδειας. Συγκριτικά, οι μέσοι όροι στη βιομηχανία είναι ένας τραυματισμός ανά 30 εργαζομένους και ανάγκη για μία αναρρωτική ανά 38 περιπτώσεις. Είναι τέτοιο το ποσοστό των περιστατικών, που η Tesla έχει κατηγορηθεί για ψευδείς καταγραφές και αποκρύψεις τραυματισμών. Η Hannah Alexander, δικηγόρος του Workers Defense Project, είπε στη Daily Mail ότι η εταιρεία δεν κατήγγειλε ακόμη και το θάνατο ενός εργάτη. «Είχαμε πολλούς εργάτες που τραυματίστηκαν», είπε η Alexander. «Και ένας εργαζόμενος που πέθανε, του οποίου οι τραυματισμοί ή ο θάνατος δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις αναφορές που η Tesla υποτίθεται ότι συμπληρώνει με ακρίβεια και υποβάλλει στην κομητεία προκειμένου να λάβει φορολογικά κίνητρα».

Get it on Google Play Download on the App Store