Με ένα απροσδόκητο πρόβλημα ήρθε αντιμέτωπη η Honda, η οποία είδε το παγκόσμιο ηλεκτρονικό της δίκτυο να παρουσιάζει ξαφνικά σοβαρές δυσλειτουργίες και αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσια!
Στην αρχή, οι Ιάπωνες δεν έκαναν λόγο για κυβερνοεπίθεση. Οι πληροφορίες για αυτό το ενδεχόμενο προέρχονταν από μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, όπως το BBC. Ο υπεύθυνος πωλήσεων της Honda Αμερικής ανέφερε πως κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας ήταν σαφώς πιο κρυπτική: «Την Κυριακή, 7 Ιουνίου, εμφανίστηκε δυσλειτουργία στο δίκτυο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που οδήγησε σε απώλεια σύνδεσης και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία εκτέλεσης εργασιών. Η ομάδα I.T. μας εργάζεται πάνω στο ζήτημα και αναλύει τα δεδομένα». Αρχικά, δηλαδή, η Honda δεν ανέφερε κάτι για χάκερς.
Δείτε ακόμα: Honda Civic χωρίς υγρά αρνείται να «σπάσει» (+video)
Πέρα από τον υπεύθυνο πωλήσεων στη Βόρειο Αμερική, όμως, είχαμε και την παύση λειτουργίας ορισμένων εργοστασίων, να συγκλίνουν προς το ενδεχόμενο hacking. Σήμερα οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν πως «η Honda έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, που επηρέασε την λειτουργία ορισμένων μονάδων παραγωγής στις Η.Π.Α.». Οι Ιάπωνες δεν δημοσιοποιούν λεπτομέρειες, με το βρετανικό Sky News να δημοσιεύει πληροφορίες για ζητήματα υπολογιστικής φύσεως πέρα από την Αμερική και στην Ιαπωνία, αλλά και την Ευρώπη. Το σενάριο των Άγγλων θέλει τη Honda να πέφτει θύμα χάκερς, ώστε να την τοποθετήσουν σε ένα καθεστώς ομηρίας και να ζητήσουν λύτρα.
Μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν πρωτόγνωρη, καθώς το 2017 η ιαπωνική φίρμα μαζί με πολλές ακόμα εταιρίες -όπως οι Renault, Nissan, Dacia, Boeing, Petrobras και πολλές επιπλέον- είχαν δεχτεί κυβερνοεπιθέσεις με ανάλογο σκοπό.
Διαβάστε επίσης: 10ετής εγγύηση Honda για όλους τους κινητήρες
Χθες, εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε στο CIO Dive πως τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και η λειτουργία των εργοστασίων σε Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία, Ιταλία και Ιαπωνία αποκαταστάθηκε. Μοναδική εξαίρεση η μονάδα στο Οχάιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Honda, η κυβερνοεπίθεση χτύπησε τους servers, τα emails και άλλα εσωτερικά στοιχεία, χωρίς να αποσπάσει δεδομένα.