Οι «Made in Europe» μπαταρίες σώζουν το περιβάλλον

Η ενεργειακή κόντρα Κίνας, Ευρώπης και Αμερικής συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αλλά και ένα αδιαμφισβήτητο αφεντικό. Οι Κινέζοι κάνουν κουμάντο παγκοσμίως στις διαθέσιμες πρώτες ύλες για την  παραγωγή μπαταριών, ρίχνοντας «στην ανάγκη τους» ολόκληρο τον πλανήτη. Μια εξάρτηση, ωστόσο, που πέρα από τις οικονομικές ισορροπίες, διαταράσσει και τις περιβαλλοντικές.

Μια μελέτη του Transport & Environment δείχνει πως αν όλες αυτές οι μπαταρίες, που κατασκευάζονται στην Κίνα και μεταφέρονται στην Ευρώπη για τις ανάγκες των αυτοκινητοβιομηχανιών, φτιάχνονταν εξαρχής στη Γηραιά Ήπειρο οι εκπομπές CO2 θα μειώνονταν κατά 37%. Αν, δε, κατασκευάζονταν σε εργοστάσια που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε το όφελος στο ανθρακικό αποτύπωμα θα έφτανε το 62%! «Οι μπαταρίες και τα μέταλλα που μπαίνουν σε αυτές είναι το νέο πετρέλαιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χρειαστεί να εστιάσουν απόλυτα σε αυτά, ώστε να καρπωθούν τα κλιματικά και βιομηχανικά οφέλη τους», δήλωσε η Julia Poliscanova, διευθύντρια του T&E . «Οι ισχυρές απαιτήσεις βιωσιμότητας, όπως οι επερχόμενοι κανόνες για το αποτύπωμα άνθρακα των μπαταριών, μπορούν να ανταμείψουν μια εγχώρια παραγωγή με καθαρές πηγές ενέργειας».

Η Poliscanova, ωστόσο, υποστηρίζει πως  η Ευρώπη χρειάζεται καλύτερα εργαλεία για να προωθήσει τις επενδύσεις σε gigafactories επί των εδαφών της. Περισσότερο από το μισό (53%) της παραγωγής μπαταριών που έχει ανακοινωθεί για την Ευρώπη, διατρέχει «μέτριο ή υψηλό κίνδυνο» καθυστέρησης, συρρίκνωσης ή ακύρωσης χωρίς κρατικά κονδύλια. Βέβαια υπάρχουν και καλά νέα για τον πλανήτη, καθώς το 47% των τοποθεσιών παραγωγής που έχουν προγραμματιστεί για την Ευρώπη έως το 2030 είναι εξασφαλισμένες, σημειώνοντας παράλληλα σημαντική ποσοστιαία αύξηση περάτωσης σε σχέση με πέρσι (33%).

«Η μάχη της μπαταρίας μεταξύ Κίνας, Ευρώπης και ΗΠΑ εντείνεται διαρκώς. Η Ε.Ε. πρέπει να βάλει τέλος σε κάθε αβεβαιότητα σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των θερμικών κινητήρων και να θέσει εταιρικούς στόχους για το μέλλον των ηλεκτρικών, προκειμένου να να διαβεβαιώσει τους επενδυτές των gigafactories ότι θα έχουν μια εγγυημένη αγορά για το προϊόν τους», συμπλήρωσε η Poliscanova.

Get it on Google Play Download on the App Store