Η BYD έφαγε πόρτα από την Ινδία

Η Κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία BYD με πάνω από 2 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, αποτελεί την κορυφαία κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο και το αντίπαλο δέος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla. Επιθυμώντας να διατηρήσει την κυριαρχία της και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις της, είχε καταθέσει στην κυβέρνηση της Ινδίας σε συνεργασία με την τοπική Megha Engineering and Infrastructures Ltd. σχέδια για την ανέγερση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να υπερβαίνει το 1 δις. δολάρια (901 εκατομμύρια ευρώ). Το αίτημα όμως αυτό απορρίφθηκε από τους Ινδούς για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Πρόθεση της Κινέζικης εταιρείας ήταν η παραγωγή 10.000-15.000 οχημάτων (κυρίως SUV) σε ετήσια βάση. Επιπλέον, σε συνεργασία Megha είχαν σκοπό να δημιουργήσουν σταθμούς φόρτισης σε όλη τη χώρα, ενώ σχεδίαζαν επίσης να ανοικοδομήσουν κέντρα έρευνας, ανάπτυξης και εκπαίδευσης. Ωστόσο, το Υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας και το Τμήμα Προώθησης της Βιομηχανίας και Εσωτερικού Εμπορίου (DPIIT) απέρριψαν την πρόταση, επικαλούμενοι φόβους για την ασφάλεια σε σχέση με τις κινεζικές επενδύσεις στην Ινδία. Το τοπικό έντυπο Business Today σημειώνει ότι η ινδική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της για τις άμεσες ξένες επενδύσεις τον Απρίλιο του 2020, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα απαιτείται κυβερνητική έγκριση για επενδύσεις που προέρχονται από χώρες με τις οποίες μοιράζεται χερσαία σύνορα.

Αν και η BYD είναι αναμφίβολα απογοητευμένη με την τροπή που πήραν τα πράγματα, εξακολουθεί να ακμάζει στην παραγωγή και τις πωλήσεις κινεζικών αυτοκινήτων. Νωρίτερα αυτό το μήνα αποκαλύφθηκε ότι είχε πουλήσει 1.255.637 plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα το πρώτο εξάμηνο του 2023, αντιπροσωπεύοντας σημαντική αύξηση 95,78% από το προηγούμενο έτος. Είχε ένα ιδιαίτερα δυνατό δεύτερο τρίμηνο με πωλήσεις συνολικά 700.244, εκ των οποίων οι 352.162 ήταν ηλεκτρικά οχήματα ενώ τα υπόλοιπα 348.081 ήταν plug-in υβριδικά. Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να πουλήσει 3 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα φέτος, περίπου 1,2 εκατομμύρια περισσότερα εν συγκρίσει με το περασμένο έτος.

Get it on Google Play Download on the App Store