20 χρόνια Kia στη Ζιλίνα με παραγωγή εκατομμυρίων

Είκοσι χρόνια πέρασαν αφότου έθεσε η Kia τα θεμέλια του εργοστασίου στη Žilina, στις 7 Απριλίου 2004. Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2004 και διήρκεσε περίπου 25 μήνες, συμπεριλαμβανομένων έξι μηνών δοκιμαστικής παραγωγής. Το πρώτο αυτοκίνητο, το cee’d εκείνη την εποχή, παρήχθη μαζικά τον Δεκέμβριο του 2006. Ήταν ένα εντελώς νέο μοντέλο, που προοριζόταν κυρίως για την ευρωπαϊκή αγορά. Με την παραγωγή κινητήρων να ξεκινά επίσης την ίδια περίοδο, το εργοστάσιο αναδείχθηκε γρήγορα ως το εφαλτήριο για την επέκταση της Kia σε όλη την Ευρώπη. 

Συνολικά τέσσερα διαφορετικά μοντέλα έχουν παραχθεί στο εργοστάσιο: τα Kia Ceed, Sportage, Venga και το ix35 – τα έτη 2009-2011 – μοντέλο της μητρικής εταιρείας Hyundai. Επιπλέον, η Žilina παράγει το Sportage από τη δεύτερη γενιά του και όσον αφορά το Ceed, είναι το μόνο εργοστάσιο όπου παράγεται. Η 5θυρη έκδοση συμπληρώθηκε το 2007 από το SW (Sportswagon) και το 3θυρο, που κατασκευαζόταν μέχρι το 2018. Από το 2018 και το 2019, το Ceed παράγεται και στην έκδοση ProCeed (shooting brake ) και το crossover XCeed αντίστοιχα. Το 2020, η Kia Europe ολοκλήρωσε μια σειρά αναβαθμίσεων στο εργοστάσιο παραγωγής στη Žilina. Ως αποτέλεσμα επένδυσης 70 εκατομμυρίων ευρώ, το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για την παραγωγή των νέων συστημάτων εσωτερικής καύσης και υβριδικών κινητήρων «Smartstream» της εταιρείας.

Αρχικά, το εργοστάσιο ξεκίνησε την παραγωγή αυτοκινήτων σε λειτουργία μιας βάρδιας. Οι εργασίες με δύο βάρδιες ξεκίνησαν το 2007 και από το 2012, η ​​Kia παράγει σε τρεις βάρδιες. Λόγω αυτής της αύξησης, το εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια οχήματα που παράγονται συνολικά μετά από μόλις 15 χρόνια, γιορτάζοντας αυτό το ορόσημο το 2021. Σήμερα το εργοστάσιο διαθέτει ετήσια παραγωγική ικανότητα 350.000 αυτοκινήτων και 540.000 κινητήρων. Από το 2006, 7 εκατομμύρια κινητήρες έχουν παραχθεί εδώ. 

Η αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί 3.800 άτομα ενώ η μέση διάρκεια απασχόλησης στο εργοστάσιο είναι 11 χρόνια. Εξαιτίας αυτού, η Kia έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής και συμβάλλει στη συνεχή ανάπτυξή της. Η εταιρεία είναι σταθερός εργοδότης στην περιοχή εδώ και 20 χρόνια και στρατηγικός συνεργάτης της πόλης της Žilina, των γύρω δήμων και κοινοτήτων. Μέσω της ίδρυσής της το 2013, η εταιρεία  έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής έργα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, του περιβάλλοντος ς αξίας άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Η Kia Slovakia είναι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής της Kia Corporation στην Ευρώπη.

Get it on Google Play Download on the App Store