Αμαξάρα μήκους 4,7 μέτρων με 3.500 ευρώ

Για να αγοράσει κάποιος σήμερα ένα καινούργιο πληθωρικό οικογενειακό αυτοκίνητο θα πρέπει να κοιτάξει από τα μικρομεσαία SUV και άνω, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει διαθέσιμα τουλάχιστον 30.000 με 35.000 ευρώ. Παλαιότερα με πολύ λιγότερα λεφτά της τάξεως των 20.000 ευρώ προσφέρονταν μεσαία σεντάν, τα οποία τώρα μπορεί να βρει κανείς στα μεταχειρισμένα με πάρα πολύ λιγότερα χρήματα.

Μια τέτοια περίπτωση που αξίζει είναι το δεύτερης γενιάς Ford Mondeo. Παρουσιάστηκε το 2000, ανανεώθηκε το 2005 και αντικαταστάθηκε από το τρίτης γενιάς Mondeo, το 2007. Οι τιμές του ανά περιόδους που έτρεχαν και προσφορές ξεκινούσαν λίγο πιο πάνω από τις 18.000 ευρώ με το δημοφιλή 1.800άρη κινητήρα, μαζί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία ανέσεων και ασφαλείας της εποχής. Στην κορυφή της γκάμας βρίσκονταν η έκδοση Ghia με περισσότερη πολυτέλεια, τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό. Τώρα οι τιμές του κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 3.000-4.000 ευρώ και αξίζει για όσους θέλουν με πολύ λίγα χρήματα ένα πολύ άνετοι οικογενειακό αυτοκίνητο.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, είναι το πληθωρικών διαστάσεων αμάξωμα με το μήκος των 4.729 χλστ. και το μεταξόνιο των 2.751 χλστ. Γεγονός που ωφελεί ανάλογα τους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Πέντε άτομα ακόμα και ψηλά θα φιλοξενηθούν με χαρακτηριστική άνεση, αφού υπάρχει πολύς αέρας για τα πόδια και ωφέλιμο πλάτος. Το πορτ μπαγκάζ είναι 500 λίτρα στο σεντάν και 541 λίτρα στο χάτσμπακ με το τεράστιο άνοιγμα. Η ποιότητα είναι αρκετά καλή, με ευρεία χρήση μαλακού πλαστικού στο ταμπλό και της πόρτες, ικανοποιητικό φινίρισμα και αντίστοιχη συναρμογή.

Μεταξύ των σημείων αναφοράς του δεύτερης γενιάς Mondeo είναι η πολύ ισορροπημένη οδική του συμπεριφορά, την οποία θα ζήλευαν ακόμα και τωρινά αυτοκίνητα. Το δεμένο πλαίσιο με τις ενισχύσεις και οι καλορυθμισμένες ανεξάρτητες αναρτήσεις σε όλους τους τροχούς, εξασφαλίζουν πολύ καλό πάτημα και άνεση, μαζί με θετική αίσθηση και πληροφόρηση από το τιμόνι. Ο βασικός κινητήρας 1.8 λτ. Duratec ισχύος 125 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και 170 Nm ροπής στις 4.500 σ.α.λ. είναι επαρκής για τους 1,3 τόνους του Mondeo. Διαθέτει θετικό τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές και πολιτισμένη λειτουργία, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση στα 0-100 χλμ./ώρα σε 10,8 δλ., μέγιστη ταχύτητα 205 χλμ./ώρα και μεικτή πραγματική κατανάλωση κοντά στα 10 λτ./100 χλμ.

+ Οδική συμπεριφορά, οδηγική αίσθηση, ποιότητα υλικών, μεγάλοι χώροι για επιβάτες και αποσκευές, σχέση τιμής – αξίας

– Συντηρητική εικόνα αμαξώματος και εσωτερικού

Get it on Google Play Download on the App Store