Πρόσφατα, ο Άρειος Πάγος αφού εξέτασε τα πραγματικά περιστατικά ενός θανατηφόρου τροχαίου που έγινε στην Σητεία της Κρήτης, έκρινε ότι ο συνοδηγός αυτοκινήτου που γνωρίζει ότι ο οδηγός είναι μεθυσμένος και δέχεται να επιβιβαστεί, είναι άμεσα συνυπαίτιος, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος και μάλιστα με ποσοστό 30%.
Στο 16ο χλμ. της Εθνικής οδού Αγίου Νικολάου – Σητείας, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή του στο προστατευτικό κιγκλίδωμα. Εκτός των υλικών ζημιών, υπήρχε σοβαρός τραυματισμός του συνοδηγού με πολλαπλές κακώσεις, οι οποίες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία και τελικά επήλθε ο θάνατος.
Η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι «ο θανών γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε μειωμένη ικανότητα για οδήγηση». Το ότι δέχθηκε να επιβιβαστεί «θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα». Τελικά κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι η αποζημίωση που θα δοθεί στους συγγενείς πρέπει ναι είναι μειωμένη κατά 30% λόγω συνυπαιτιότητας του συνοδηγού, λόγω αυτοδιακινδυνεύσεως.
Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ο Άρειος Πάγος αναφέρει ότι από την ασφαλιστική κάλυψη εξαιρούνται οι οδηγοί που τελούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών. Παράλληλα αποσαφηνίζει ότι η μη ασφαλιστική κάλυψη λόγω μέθης δεν απαλλάσσει την ασφαλιστική εταιρία από τη υποχρέωση να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες τρίτους και να αξιώσει στην συνεχεία το ποσό που θα καταβάλει από τον οδηγό.
Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών, γίνονται ειδικές καμπάνιες και ενημερώσεις για την ασφαλή οδήγηση και την συνειδητοποίηση πλέον ότι οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε ποτέ μαζί!
Στέλλα Ζουλινάκη,
Σύμβουλος Ασφαλειών FEEL SAFE INSURANCE