Επίσημη θέση για τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα (4ο μνημόνιο) από το 2018 και μετά, πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», παραδέχτηκε ότι οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα.
Από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, προτιμά να πιέζει την Ελλάδα για νέα μέτρα.
«Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να διαπραγματεύονται με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει μειωμένα δικαιώματα» επεσήμανε.
Άφησε αιχμές και κατά των Ευρωπαίων, οι οποίοι όπως ανέφερε, ενώ έχουν κάνει πολλά πράγματα προς όφελος της Ελλάδας, δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κεκτημένων για αλλαγές στα εργασιακά.
«Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός Ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση» είπε ο Ε. Τσακαλώτος.
Δεν υπάρχει συζήτηση για το χρέος αν δεν «κλείσει» η αξιολόγηση
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος. «Και χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018. Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές».
Μάλιστα ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να πάρει άλλα μέτρα λόγω των διαφορών ΔΝΤ με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο.
Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε την ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% μετά το τέλος του προγράμματος.