Στην εποχή μας τα υπερτροφοδοτούμενα αυτοκίνητα έχουν επικρατήσει, καθώς η τεχνολογία έκανε ακόμη πιο αξιόπιστη την χρήση τέτοιων εφαρμογών στους κινητήρες, κατορθώνοντας παράλληλα να συνδυάσει λίγα κυβικά με υψηλές επιδόσεις και χαμηλούς ρύπους.
Δείτε ακόμη: Πως απατεώνες κάνουν μεταχειρισμένα ελαστικά σαν καινούργια! (+video)
Οι πιο κοινές εφαρμογές υπερτροφοδότησης των κινητήρων πλέον είναι το τούρμπο και ο κομπρέσορας. Αν και στις δύο περιπτώσεις ο σκοπός είναι ο ίδιος, η υπερτροφοδότηση του κινητήρα δηλαδή με περισσότερο αέρα από ότι αναπνέει μόνος του από την ατμόσφαιρα (για αυτό και αποκαλείται ατμοσφαιρικός), οι αλλαγές είναι σημαντικές. Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον κομπρέσορα. Η μηχανική υπερσυμπίεση ή αλλιώς ο κομπρέσορας αντλεί την ενέργειά του από το μοτέρ. Είναι συνδεδεμένος με αυτό μέσω ιμάντα και όσο πιο γρήγορα γυρνά ο κινητήρας τόσο αυξάνεται και η συμπίεση του αέρα. Αυτό χαρίζει πολύ καλή απόκριση στο μοτέρ στο πάτημα του γκαζιού αλλά από την άλλη κλέβει μέρος της ισχύς, καθώς αντλεί την ενέργειά του από το μοτέρ (αφού όπως είπαμε είναι συνδεδεμένο επάνω του).
Από την άλλη έχουμε το τούρμπο ή αλλιώς τον υπερσυμπιεστή καυσαερίων, ο οποίος παίρνει τα καυσαέρια από την εξαγωγή τα οποία με την σειρά τους προκαλούν την περιστροφή της φτερωτής της τουρμπίνας. Η περιστροφή αυτή συμπιέζει έτσι περισσότερο αέρα μέσα στους θαλάμους καύσης. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως το τούρμπο δεν κλέβει ενέργεια από το μοτέρ (καθώς δεν αντλεί την ενέργειά του από αυτό αφού είναι συνδεδεμένο στην εξαγωγή των καυσαερίων και όχι επάνω του όπως ο κομπρέσορας), αλλά από την άλλη έχει υστέρηση (lagόπως έχει καθιερωθεί να το ονομάζουμε) και για αυτό τον λόγο ειδικά στις χαμηλές στροφές, το μοτέρ δεν ακούει άμεσα στο πάτημα του γκαζιού.
Διαβάστε επίσης: Υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα. Τι κάνει;
Πιο κάτω σας παραθέτουμε και το videoτου καναλιού Engineering Explained, το οποίο εξηγεί αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας τούρμπο και κομπρέσορα. Αν θέλετε ενεργοποιήστε τους υπότιτλους και φυσικά την μετάφραση στα ελληνικά.