Το απόλυτο «όπλο»: GR Yaris με μοτέρ & τετρακίνηση Evo!

Από την ώρα που παρουσιάστηκε το GR Yaris, οι συγκρίσεις με τα Mitsubishi Lancer Evo, Subaru Impreza/WRX STI και φυσικά την πηγή έμπνευσης, ήτοι Toyota Celica GT-Four, οργιάζουν. Το ιαπωνικό hot hatch κρατάει μόνο του την κατηγορία των rally replicas, από τη στιγμή που το WRX STI εξήλθε της παραγωγής, περιμένοντας κάποια στιγμή να επιστρέψει τόσο αυτό, όσο και το Evo. Αν, και με ποια μορφή θα το κάνουν, άγνωστο. Ένας βελτιωτής από την Πολωνία, ωστόσο, αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και να κάνει πραγματικότητα το όνειρο πολλών (για να μην πούμε όλων).

Η Dytko Sport εδρεύει στην πόλη Nysa και ειδικεύεται πρωτίστως στην προετοιμασία αυτοκινήτων για συμμετοχή σε αγώνες ράλλυ. Η βελτίωση περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο, αλλά κύρια δραστηριότητα είναι η μετατροπή κυρίως GR Yaris σε αγωνιστικά. Στον ελεύθερό τους χρόνο, οι Πολωνοί μηχανικοί είπαν να βάλουν όλη τους τη μαστοριά και να φέρουν «εις σάρκα» μία το εργαλείο της Toyota, με εκείνο της Mitsubishi! Συγκεκριμένα το Evo X, περιλαμβάνοντας τα πάντα από το τελευταίο Evolution: από τον 2.0λιτρο τετρακύλινδρο τούρμπο 4B11T, μέχρι το σύστημα τετρακίνησης. Παρόλα αυτά τα διαφορικά είναι νέα, όπως και το 6άρι σειριακό κιβώτιο στη θέση του εργοστασιακού 5τάχυτου χειροκίνητου.

Οι αλλαγές της Dytko δεν περιορίζονται εκεί, καθώς ολόκληρο το πλαίσιο έχει ξηλωθεί και τροποποιηθεί/ενισχυθεί. Ένα κανονικότατο roll cage δένει ολόκληρη την κατασκευή, συνοδεία της απαραίτητης «κοπτοραπτικής» προκειμένου να προσαρμοστούν τα νέα εξαρτήματα. Η ανάρτηση από την πλευρά της είναι πλήρως ρυθμιζόμενη, τα φρένα μεγαλύτερα και το bodykit εμπνευσμένο από το αγωνιστικό GR Yaris Rally1. Στοιχεία ισχύος ή επιδόσεων δεν ανακοινώνονται, αλλά σίγουρα μιλάμε για πολύ περισσότερα από τα 261 άλογα του τρικύλινδρου 1.6 τούρμπο. Ο 4Β11T ξεκινούσε από τα 280 και έφτανε μέχρι τα 440 άλογα (στην έκδοση FQ440), οπότε μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε πως το ονειρικό αυτό GR Yaris έχει τουλάχιστον 300 ίππους κάτω από το καπό.

Ούτε τιμή αναφέρεται, αλλά ένα αγωνιστικό GR Yaris του 2022 με ανάλογες μετατροπές πωλείται για 43.900 ευρώ στο site των Πολωνών.

Get it on Google Play Download on the App Store