Γιγαντιαία ανάκληση Tesla λόγω Autopilot

Στη μεγαλύτερη ανάκληση της ιστορίας της προχωρά η Tesla, λόγω του αέναου ζητήματος με τη χρήση και τη λειτουργία του Autopilot. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν οι κάτοχοι των Model Y/3/S/X, καθώς έρευνες φανερώνουν σε υψηλότατα ανησυχητικό βαθμό πως γίνεται κατάχρηση του συστήματος ημι-αυτόνομης οδήγησης.

Η αμερικανική εταιρία ανακαλεί πάνω από 2 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει νέες δικλείδες ασφαλείας στο προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού, έπειτα από παρέμβαση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (National Highway Traffic Safety Association/NHTSA). H NHTSA έχει αφιερώσει πάνω από δύο χρόνια ερευνώντας αν τα Tesla όχι μόνο λειτουργούν σωστά με το Autopilot, αλλά και εάν διασφαλίζουν επαρκώς την προσοχή των οδηγών. Η τεράστια ανάκληση αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς παρατηρούνται αλλεπάλληλα φαινόμενα όπου οι οδηγοί Tesla κάνουν οτιδήποτε άλλο (μέχρι και να κοιμούνται!), όταν το Autopilot είναι ενεργοποιημένο, από το να κοιτούν το δρόμο.

Η αναπληρώτρια διευθυντής της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ασφαλείας, Ann Carlson, συμμετείχε σε ακρόαση του Κογκρέσου για το ζήτημα, καταθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ένα από τα πράγματα που προσδιορίσαμε είναι ότι οι οδηγοί δεν προσέχουν πάντα όταν αυτό το σύστημα είναι ενεργοποιημένο. Ανοίξαμε έρευνα τον Αύγουστο του 2021, έπειτα από σωρεία θανατηφόρων περιστατικών που αφορούσαν τη χρήση του Autopilot. Κατευθείαν είπα ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό». Οι βουλευτές Ed Markey και Richard Blumenthal, αντίθετα, ήταν πολύ πιο καυστικοί στα λεγόμενά τους: «Η εν λόγω ανάκληση είναι κρίσιμης σημασίας για να γίνουν τα αυτοκίνητα της Tesla πιο ασφαλή, αλλά είναι και εξαιρετικά καθυστερημένη… Καλούμε την NHTSA να συνεχίσει τις έρευνές της για να ενθαρρύνει τις απαραίτητες ανακλήσεις και την Tesla να σταματήσει να παραπλανά τους οδηγούς και να βάζει το κοινό σε μεγάλο κίνδυνο».

Η Tesla από την πλευρά της διαφώνησε με τις ανωτέρω τοποθετήσεις, αλλά δεσμεύτηκε να αναπτύξει over-the-air ενημερώσεις που θα «ενσωματώνουν πρόσθετους ελέγχους και ειδοποιήσεις σε αυτούς που ήδη υπάρχουν στα επηρεαζόμενα οχήματα, ώστε να ενθαρρύνει περαιτέρω τον οδηγό στην τήρηση των οδικών του ευθυνών όταν το Autopilot βρίσκεται σε λειτουργία». Παράλληλα με τα 2+ εκατ. αυτοκίνητα στις Η.Π.Α., καλούνται στα συνεργεία και 193.000 Tesla στον Καναδά. Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν η ανάκληση θα επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που είναι πολύ πιθανό. Όπως είναι φυσικό, στον απόηχο των ειδήσεων η μετοχή της εταιρίας κατακρημνίστηκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Get it on Google Play Download on the App Store