To premium υβριδικό SUV των 28.300 ευρώ

Τα SUV αρέσουν στον περισσότερο κόσμο, γεγονός που άλλωστε αποτυπώνεται και σε επίπεδο πωλήσεων, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδικά τα premium SUV κάνουν ακόμα περισσότερο το «κλικ», πόσο δε μάλλον όταν συνδυάζουν και πιο τονισμένη off road εμφάνιση και έχουν το λογότυπο της μάρκας που δημιούργησε την κατηγορία των «τζιπ».

Ο λόγος για τη θρυλική αμερικανική φίρμα Jeep και το δημοφιλές Renegade, το οποίο εδώ και λίγο καιρό προσφέρεται αποκλειστικά με εξηλεκτρισμένους κινητήρες. Στη βάση τοποθετείται το νέο Renegade e-Hybrid 1.5T 130 PS, το οποίο είναι μεν mild hybrid, όμως αντίθετα με άλλα ανάλογα συστήματα δίνει τη δυνατότητα και αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης υπό συνθήκες.

Αποδοτικός ο κινητήρας και ευχάριστο στην οδήγηση

Ο νέος 4κύλινδρος turbo κινητήρας των 1.5 λτ. με τους 130 ίππους και τα 240 Nm ροπής συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 20 ίππων και 55 Nm ροπής και με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 ταχυτήτων. Η 48V μπαταρία των 0,8 kWh παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια για ταχύτητες έως περίπου 20 χλμ./ώρα, για τους ελιγμούς και τις εκκινήσεις. Συνολικά και με λίγο προσεγμένο πάτημα του πεντάλ του γκαζιού, εξοικονομείται αρκετή βενζίνη. Στη δοκιμή, η κατανάλωση βρέθηκε στα 7,1 λτ./100 χλμ., με περιθώρια προς τα κάτω.

Το υβριδικό Renegade είναι ευχάριστο στην οδήγηση, αφού συνδυάζει την ευελιξία με την πολύ καλή σταθερότητα στο δρόμο. Στις ευθείες εμφανίζεται ευθύβολο ακόμα και σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, τους οποίους είναι σε θέση να αναπτύξει και να διατηρήσει χωρίς δυσκολία. Στις στροφές, οι κλίσεις του αμαξώματος είναι λογικές για τον χαρακτήρα και το ύψος του, με τη συμπεριφορά του να είναι ουδέτερη στις περισσότερες περιπτώσεις, με κάποιες ελαφρά υποστροφικές τάσεις να εξαλείφονται από το ESP. Επίσης, τα 171 χιλιοστά απόστασης από το έδαφος του δίνουν τη δυνατότητα να πατήσει σε χωμάτινες διαδρομές άνετα, μέχρι εκεί που βάζει τα όρια η κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 1.469
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 130/5.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 240/1.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 9,7
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 191
Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.)* 7,1
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 129
*Δοκιμής

Ποιοτικό και ευρύχωρο εσωτερικό

Στο εσωτερικό του Jeep Renegade τα ψηλά τοποθετημένα καθίσματα, οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και η τετραγωνισμένη καμπίνα, συνθέτουν ένα SUV που δίνει την αίσθηση μεγαλύτερου οχήματος. Σε αυτό συμβάλλει και η προσεγμένη ποιότητα με το μαλακό πλαστικό στο ταμπλό, την καλή συναρμογή και το αντίστοιχου επιπέδου φινίρισμα. Ευχάριστη και απαραίτητη high-tech νότα παρέχουν ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 7 ιντσών, όπως και η (προαιρετική) κεντρική οθόνη των 8,4 ιντσών με τα όμορφα γραφικά και τις πάρα πολλές πληροφορίες. Οι χώροι του Renegade e-Hybrid δεν αλλάζουν, αφού η μπαταρία του υβριδικού συστήματος είναι τοποθετημένη ανάμεσα από τα εμπρός καθίσματα. Αυτό σημαίνει ότι τέσσερις επιβάτες θα φιλοξενηθούν χωρίς παραχωρήσεις ενώ ο χώρος αποσκευών των 351 λίτρων είναι βαθύς, με τετραγωνισμένο σχήμα και μεγάλο άνοιγμα.

Σχετικά με τον εξοπλισμό του Renegade e-Hybrid Longitude των 28.300 ευρώ ανήκουν τα εξής:

  • 6 αερόσακοι
  • Σύστημα διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας
  • Σύστημα αναγνώρισης οδικών σημάτων
  • Infotainment με οθόνη 7 ιντσών
  • Διζωνικός κλιματισμός
  • Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός – πίσω
  • Ηλεκτρικοί καθρέπτες
  • Πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος
  • Ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών

Η επόμενη έκδοση Limited είναι ακριβότερη κατά 2.000 ευρώ (30.300 ευρώ) και διαθέτει επιπλέον τα εξής: Σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, Adaptive Cruise Control, σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέπτες, οθόνη 7 ιντσών στον πίνακα οργάνων, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών και κάθισμα οδηγού με ηλεκτρική ρύθμιση μέσης.

Get it on Google Play Download on the App Store