Το πιο «θηρίο» SUV στη χαμηλότερη τιμή

Το μέγεθος και η εμφάνιση μετράει πολύ για πολλούς στην επιλογή ενός αυτοκινήτου, προκειμένου το νέο τους αμάξι να δείχνει τα λεφτά του και να εκπέμπει περισσότερο κύρος. Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για μικρομεσαίο SUV, όπου οι τιμές των περισσότερων μοντέλων και ειδικά των πιο μεγάλων βρίσκονται σε ανώτερα επίπεδα. Μεταξύ αυτών ένα νέο μοντέλο με μήκος που ξεπερνά τα 4,5 μέτρα και συνδυάζει πολυτέλεια με δυναμισμό προσφέρεται στη χαμηλότερη τιμή (συγκριτικά με άλλα SUV αντίστοιχων διαστάσεων), είναι το Kia Sportage.

Η Kia πρόσφατα μείωσε τις τιμές του Sportage κατά 1.500 ευρώ σε όλες τις εκδόσεις του, ανεξαρτήτως κινητήρα και επιπέδου εξοπλισμού. Το αρχικό Sportage 1.6 T-GDI 150 PS 48V Hybrid Dynamic έπεσε κάτω από τις 30.000 ευρώ και συγκεκριμένα εκκινεί από τις 29.690 ευρώ. Με 1.600 ευρώ παραπάνω (από 31.290 ευρώ) υπάρχει και η επιλογή του ίδιου μοντέλου με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7DCT, εξυπηρετώντας και όσους θέλουν μεγαλύτερη ευκολία και άνεση στην οδήγηση. Στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκουν όλα τα σύγχρονα και απαραίτητα πλέον για την ασφάλεια και τις ανέσεις των επιβατών στοιχεία, όπως είναι τα εξής:

  • 7 αερόσακοι
  • Αυτόματο φρενάρισμα
  • Διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας
  • Αυτόματη ενεργοποίηση φώτων και υαλοκαθαριστήρων
  • Εμπρός πλήρη φώτα LED
  • Adaptive cruise control
  • Οθόνη αφής 8 ιντσών
  • Ψηφιακός πίνακας οργάνων
  • Κάμερα οπισθοπορείας
  • Drive Mode (Eco, Normal και Sport)
  • Όλες οι ηλεκτρικές ανέσεις
  • Διζωνικός κλιματισμός
  • Ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών με ελαστικά 215/65

Πριν εξετάσει κανείς τιμές και εξοπλισμούς, πρώτο στοιχείο που τραβά αμέσως το ενδιαφέρον στο νέο Sportage, είναι ο πολύ δυναμικός και ξεχωριστός του σχεδιασμός, μέσω της νέας τεχνοτροπίας «Opposites Unite» (τα ετερώνυμα έλκονται). Σε συνδυασμό με τις τονισμένες του διαστάσεις (μήκος 4.515 χλστ., πλάτος 1.865 χλστ. και ύψος 1.645 χλστ.), το μικρομεσαίο SUV της Kia παρουσιάζει μια επιβλητική παρουσία στο δρόμο και σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα και στο εσωτερικό του, όπου κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί το Integrated Curved Display που ενσωματώνει σε μία ενιαία διάταξη τις ψηφιακές οθόνες (έως 12,3 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και το infotainment). Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η ποιότητα κατασκευής, με πολυτελή χαρακτηριστικά να διέπουν και τα υλικά, που απαρτίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από μαλακές επιφάνειες. Η πληθωρικότητά του μαζί και το μακρύ μεταξόνιο των 2.680 χλστ. συμβάλλει στη δημιουργία ενός ευρύχωρου εσωτερικού, όπου μέχρι 5 άτομα θα κάτσουν χωρίς παραχωρήσεις. Μεγάλο είναι με τη σειρά του και το πορτμπαγκάζ των 562 λτ., που φτάνει μέχρι τα 1.751 λτ. με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Στη βάση της γκάμας των κινητήρων βενζίνης του νέου Sportage τοποθετείται ο 4κύλινδρος 1.600άρης turbo άμεσου ψεκασμού, με την απόδοση των 150 ίππων και τη ροπή των 250 Nm. Με τη συνδρομή των 17 ίππων από τον ηλεκτροκινητήρα του 48V υβριδικού συστήματος δεν στερείται ποτέ ισχύος, ενώ με το σωστής κλιμάκωσης 6τάχυτο κιβώτιο, το Sportage κινείται σβέλτα υπό όλες τις συνθήκες. Παράλληλα, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του το Drive Mode με τις επιλογές Eco, Normal και Sport. Οι επιδόσεις είναι πολύ ικανοποιητικές (0-100 χλμ./ώρα σε 10,3 δλ.), ενώ στο ταξίδι διατηρεί άνετα σβέλτους ρυθμούς (130 χλμ./ώρα με σχεδόν 2.600 σ.α.λ.). Η κατανάλωση είναι λογική στα 8,5 λτ./100 χλμ., όπως και οι εκπομπές CO2 των 149 γρ./χλμ. (104 ευρώ). Τα πολύ καλά συνολικά χαρακτηριστικά του Sportage επισφραγίζει και το πολύ καλό στήσιμο του στο δρόμο, όπου ισορροπείται με επιτυχία η άνεση με το κράτημα, με τον οδηγό να απολαμβάνει ηρεμία και ασφάλεια.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 1.598
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 150/5.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 250/1.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 10,3
Τελική (χλμ./ώρα) 189
Κατ/λωση (λτ./100 χλμ.)* 8,5
CO2 (γρ./χλμ.) 149
*Δοκιμής

Get it on Google Play Download on the App Store