Τα πάντα πληρών το Kia Sportage 1.6 T-GDi 150 PS

Τα SUV είναι πλέον τόσα πολλά από κάθε υποκατηγορία (μικρά, μικρομεσαία, μεσαία κ.λπ.), όπου εύκολα ο εν δυνάμει πελάτης μπορεί να έρθει σε σύγχυση. Πρώτα σε ζήτηση είναι αναμενόμενα τα B-SUV λόγω των πιο προσιτών τους τιμών, ενώ σε απόσταση μιας «καρότσας» βρίσκονται τα C-SUV.

Τα μικρομεσαία SUV είναι σε θέση να καλύψουν όσους θέλουν περισσότερες ανέσεις και δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις, αρκεί βέβαια να έχουν κάνει ένα σεβαστό οικονομικό προϋπολογισμό της τάξεως των τουλάχιστον 30.000 με 35.000 ευρώ. Μία πρόταση αγοράς που είναι σε θέση να καλύψει κάθε απαίτηση σε αναλογικά ανταγωνιστική τιμή, είναι το νέο Kia Sportage 1.6 T-GDi 150 PS. Στις 30.990 ευρώ που ξεκινά η πρώτη έκδοση LX Dynamic δεν του λείπει κάτι, συν του ότι συνοδεύεται με 7ετή εργοστασιακή εγγύηση και 5 χρόνια δωρεάν service.

Ξεκινώντας από τον εξοπλισμό, διαθέτει όλα τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού, όπως είναι 7 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα, διατήρηση λωρίδας κυκλοφορίας, Adaptive cruise control και αυτόματη ενεργοποίηση φώτων και υαλοκαθαριστήρων. Στάνταρ είναι ακόμα το infotainment με οθόνη αφής 8 ιντσών, ψηφιακός πίνακας οργάνων, κάμερα οπισθοπορείας, όλες οι γνωστές ηλεκτρικές ευκολίες, διζωνικός κλιματισμός και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.

Το επιβλητικό και δυναμικής αισθητικής αμάξωμα των 4,5 μ. μήκους κινεί στην αρχική έκδοση το αποδοτικό 4κύλινδρο turbo μηχανικό σύνολο των 1.6 λτ. Οι 150 ίπποι και τα 250 Nm ροπής από τις μόλις 1.500 σ.α.λ. κινούν άνετα το νέο Sportage. Το ήπιο υβριδικό σύστημα 48V με το ηλεκτρικό μοτέρ των 17 ίππων προσθέτει δύναμη στις εκκινήσεις και ενδιάμεσες επιταχύνσεις. Από τις χαμηλές στροφές διαθέτει θετικό τράβηγμα και ελαστικότητα, ενώ όταν ζητηθεί περισσότερη επιτάχυνση ανεβάζει γρήγορα ρυθμούς (0-100 χλμ./ώρα σε 10,3 δλ.). Παράλληλα, ο οδηγός ανάλογα τις συνθήκες μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα προγράμματα Eco, Normal και Sport, όπου αναλόγως αλλάζει η απόκριση στο γκάζι και το βάρος του τιμονιού. Η κατανάλωση στη δοκιμή βρέθηκε στα 8,5 λτ./100 χλμ. και με εκπομπές CO2 από 147 γρ./χλμ. τα τέλη κυκλοφορίας είναι από 110 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το πολύ καλά «στημένο» στο δρόμο Sportage με το στιβαρό πλαίσιο και τις κατάλληλα ρυθμισμένες ανεξάρτητες αναρτήσεις, συνδυάζει με επιτυχία την άνεση με το κράτημα. Στις εθνικές οδούς διατηρεί «ξεκούραστα» ταχύτητες ταξιδιού (π.χ. 130 χλμ./ώρα με 2.600 σ.α.λ.) και μεταφέρει ατσαλάκωτους τους επιβάτες του. Στις στροφές όταν πιεστεί δεν αγχώνει τον χρήστη του, γιατί εμφανίζει ομοιογένεια και ηπιότητα στις αντιδράσεις του.

Την πληρότητα του νέου Kia Sportage επισφραγίζει και η αρτιότητα στο εσωτερικό του. Ο μοντέρνος σχεδιασμός συνδυάζεται με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, τόσο σε επίπεδο υλικών, όσο σε φινίρισμα και συναρμογή. Όσο για τους χώρους, έως πέντε ενήλικα άτομα θα φιλοξενηθούν χωρίς να στρυμωχτούν πουθενά. Παράλληλα, ο μεγάλος χώρος αποσκευών των 562 λίτρων είναι κατάλληλος για πολύ φόρτωμα.

Get it on Google Play Download on the App Store