Τα έχει όλα και συμφέρει το Kia XCeed 1.5T 160 PS

Η Kia διαθέτει μια μεγάλη «οικογένεια» από SUV/Crossover μοντέλα διαφόρων μεγεθών και τιμών, από το μικρότερο Kia Picanto X-line, έως τη ναυαρχίδα της μάρκας, το πληθωρικό EV9. Ανάμεσα σε αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το μικρομεσαίο Crossover XCeed, το οποίο συνδυάζει με ιδανικό τρόπο στοιχεία από τα χάτσμπακ και τα SUV, ενώ προσφέρεται σε πολύ ελκυστικές και ανταγωνιστικές τιμές για τα δεδομένα των C-SUV.

Στην αρχική και πληρέστατη σε όλα τα επίπεδα έκδοση 1.5 T-GDi 160 PS LX Premium διατίθεται στις 25.590 ευρώ, τόσο με τη 48V Hybrid τεχνολογία, όσο και χωρίς αυτή. Με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7DCT στοιχίζει από 27.190 ευρώ, τιμή χαμηλότερη από οποιοδήποτε άλλο αυτόματο μικρομεσαίο SUV/Crossover. Στον στάνταρ εξοπλισμό του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 6 αερόσακοι, αυτόματη έκτακτη πέδηση, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, full LED φώτα εμπρός & πίσω, φώτα ομίχλης LED, οθόνη αφής 8 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, διζωνικός κλιματισμός, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω και 18άρες ζάντες αλουμινίου. Προσιτό παραμένει και στο δεύτερο επίπεδο εξοπλισμού EX Platinum (από 26.990 ευρώ), με επιπλέον ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, σύστημα πλοήγησης, σύστημα τηλεματικής Kia Connect, κάθισμα συνοδηγού ρυθμιζόμενο σε ύψος, επένδυση καθισμάτων με ύφασμα και συνθετικό δέρμα, διακοσμητικά μαύρα γυαλιστερά και πίσω φιμέ τζάμια. Πολύ σημαντική δωρεάν παροχή για κάθε XCeed (όπως και για την πλειοψηφία των Kia) τα 5 χρόνια δωρεάν service και η 7ετής εργοστασιακή εγγύηση.

Το Kia XCeed συγκεντρώνει τα βλέμματα και κερδίζει αμέσως την προσοχή και για το δυναμισμό που αποπνέει. Το μυώδες αμάξωμά του με μήκος που αγγίζει τα 4,4 μέτρα παρουσιάζεται καλλίγραμμο από άκρη σε άκρη, ενώ τα μαύρα πλαστικά προστατευτικά και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος των 184 χιλιοστών ενισχύουν τον Crossover χαρακτήρα του. Προσεγμένο στη λεπτομέρεια είναι και το εσωτερικό του XCeed με τη διακριτική πολυτέλεια. Οι μαλακές επενδύσεις στο ταμπλό και στις πόρτες, τα νίκελ διακοσμητικά και η γεροδεμένη συναρμογή μόνο θετικά σχόλια αποσπούν. Αξιοζήλευτη είναι η ευρυχωρία και η θέση οδήγησης, αφού ο οδηγός νιώθει αμέσως ότι γίνεται ένα με το αυτοκίνητο. Τέσσερις ενήλικοι επιβάτες με ύψος άνω του μέσου όρου θα μετακινηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ στο πορτ μπαγκάζ των 426 λίτρων (380 λτ. στο 48V Hybrid) θα χωρέσουν αρκετές αποσκευές.

Στα πολύ θετικά γνωρίσματα του XCeed ανήκει ο άριστος συνδυασμός του κινητήρα με το στήσιμο των αναρτήσεων. Ο 4κύλινδρος 1.500άρης turbo διαθέτει αρκετή δύναμη με τους 160 ίππους και τα 253 Nm ροπής στις 1.500 σ.α.λ., η οποία αποδίδεται με πολύ γραμμικό και πολιτισμένο τρόπο. Από τις χαμηλές στροφές παρουσιάζει γεμάτο τράβηγμα, η απόκριση στο πάτημα του γκαζιού είναι άμεση (ειδικά με τα προγράμματα Normal και Sport) και οι επιταχύνσεις γρήγορες, τόσο από στάση (0-100 χλμ./ώρα σε 9 δλ.), όσο και εν κινήσει. Παράλληλα, οι απαιτήσεις του μοτέρ σε βενζίνη είναι χαμηλές για τα άλογα και το συνολικό όγκο/βάρος του XCeed (από 1.370 κιλά), αφού το 48V Hybrid 7DCT «έκαψε» στη δοκιμή 7,2 λτ./100 χλμ. σε μεικτή χρήση. Όσοι επιλέξουν το 7DCT θα κάνουν τις όποιες διαδρομές τους πιο ξεκούραστα, ενώ η δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών κάνει το αυτοκίνητο πιο συμμετοχικό σε μια διαδρομή με στροφές για παράδειγμα.

Εκεί το XCeed επιφυλάσσει ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη, αφού παρότι είναι πιο ψηλό από τα παραδοσιακά μικρομεσαία χάτσμπακ, γέρνει ελάχιστα και στρίβει με σιγουριά. Κρατάει επαφή με το οδόστρωμα σε κάθε περίπτωση, ενώ το τιμόνι στέκεται σε κάθε ενδεχόμενο επί του ύψους του, παρέχοντας ακριβή πληροφόρηση για το πού σημαδεύουν και πόσο κρατάνε οι εμπρός τροχοί. Τα φρένα επίσης διακατέχονται από εξαιρετική αίσθηση και αμεσότητα, απολαμβάνοντας τη συνδρομή ενός πολύ αποτελεσματικού συστήματος ανάκτησης ενέργειας στο 48V Hybrid. Ταυτόχρονα οι ανεξάρτητες σε όλους τους τροχούς αναρτήσεις (πολλαπλών συνδέσμων πίσω) φιλτράρουν τις πλείστες ανωμαλίες των δρόμων και περνούν πάνω από αυτές με ποιοτικό και στιβαρό τρόπο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 1.482 1.482
Ταχύτητες 6MT/6iMT 7DCT/7DCT 48V
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 160/5.500 160/5.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 253/1.500 253/1.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 9 9,2
Τελική (χλμ./ώρα) 208 208
Κατ/λωση* (λτ./100 χλμ.) 6,0/5,9 6,2/6,0
CO2 (γρ./χλμ.) 136/134 139/137
Εργοστασιακή

Get it on Google Play Download on the App Store