Στη χαμηλότερη τιμή της κατηγορίας το Toyota RAV4

To Toyota RAV4 αποτελεί παγκόσμιο best seller SUV, καθώς και ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της κατηγορίας των μεσαίων SUV στην Ελλάδα. Εδώ και λίγους μήνες διατίθεται αποκλειστικά με τα υβριδικά σύνολα (Hybrid και PHEV), αφού ο 2λιτρος κινητήρας αμιγώς βενζίνης των 175 ίππων σταμάτησε να υπάρχει στην γκάμα του RAV4.

Βασική έκδοση του νέου Toyota RAV4 είναι η Active 2.5 Hybrid 218 hp στην τιμή των 38.070 ευρώ. Ποσό χαμηλότερο από οποιοδήποτε άλλο μεσαίο SUV με τεχνολογία full hybrid, αλλά και συγκριτικά με ήπια υβριδικά ή αμιγώς βενζίνης/πετρελαίου. Στον εξοπλισμό του ανήκουν τα εξής:

  • 7 αερόσακοι
  • Σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης
  • Σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας
  • Αυτόματη λειτουργία προβολέων LED
  • Intelligent Adaptive Cruise Control
  • Οθόνη πολυμέσων 10,5 ιντσών
  • Οθόνη πίνακα οργάνων 7 ιντσών
  • Πλοήγηση μέσω cloud
  • Κάμερα οπισθοπορίας
  • Διζωνικός κλιματισμός
  • Όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες
  • Ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών

Αναφορικά με το full hybrid σύνολο συνδυαστικής ισχύος 218 ίππων αποτελείται από το βενζινοκινητήρα των 2.5 λτ. απόδοσης 178 ίππων και 221 Nm ροπής και το ηλεκτρικό μοτέρ των 120 ίππων και 202 Nm ροπής. Η μετάδοση στους εμπρός τροχούς γίνεται μέσω e-CVT κιβωτίου ταχυτήτων, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση στα 0-100 χλμ./ώρα σε 8,4 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Η μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση είναι 5,6 λτ./100, με εκπομπές CO2 126 γρ./χλμ. (80,64 ευρώ τέλη κυκλοφορίας). Στο 4κίνητο RAV4 Hybrid (από 41.370 ευρώ) η συνδυαστική ισχύς είναι λίγο υψηλότερη στους 222 ίππους. Στον πίσω άξονα την κίνηση δίνει ένας επιπλέον ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 54 ίππων και 121 Nm ροπής. Η επιτάχυνση στα 0-100 χλμ./ώρα μειώνεται στα 8,1 δλ., ενώ ελάχιστα ανεβαίνουν η κατανάλωση και τα CO2 (5,7 λτ./100 χλμ. και 128 γρ./χλμ. αντίστοιχα).

Το πληθωρικό σε διαστάσεις και επιβλητικό Toyota RAV4 των 4.600 χλστ. μήκους, 1.855 χλστ. πλάτους, 1.685 χλστ. ύψους και με το μεταξόνιο των 2.690 χλστ., παρέχει μεγάλες ανέσεις σε όλους τους επιβάτες. Όλοι έχουν στη διάθεσή τους πολύ αέρα για τα πόδια, το κεφάλι και μπόλικο πλάτος στο πίσω κάθισμα για να κάτσουν τρία άτομα. Μαζί με το μεγάλο πορτ μπαγκάζ των 580 λίτρων, είναι ιδανικό για φόρτωμα και ταξίδια. Στα θετικά στοιχεία του εσωτερικού ανήκει και η πολύ προσεγμένη ποιότητα, με μαλακά υλικά στο ταμπλό και σε επιμέρους τμήματα, γεροδεμένα και με εξαιρετική συναρμογή.

Η άνεση έχει τον πρώτο λόγο και κατά την κίνηση του RAV4 Hybrid. Η ηλεκτρική κίνηση στις χαμηλές ταχύτητες κάνει πιο ξεκούραστη την οδήγηση στους πηγμένους από κίνηση αστικούς δρόμους, ενώ η πολύ καλή ηχομόνωση και το ιδεατό φιλτράρισμα της ανάρτησης διατηρούν «ατσαλάκωτους» τους φιλοξενούμενους. Περισσότερο η μονότονη χροιά του e-CVT κιβωτίου θα ακουστεί, παρά η λειτουργία του 2.5 λτ. κινητήρα. Από πλευράς σταθερότητας, επίσης ουδέν μεμπτό, αφού το RAV4 εμφανίζει πολύ σίγουρο πάτημα στους αυτοκινητόδρομους, όπως και σε διαδρομές με στροφές. Εκτός δρόμου τα 190 χιλιοστά απόστασης από το έδαφος βοηθούν και ακόμα περισσότερο το «έξυπνο» σύστημα τετρακίνησης AWD-i που εμπλέκεται αυτόματα ανάλογα τις συνθήκες, μόλις διαγνωστεί απώλεια πρόσφυσης των εμπρός τροχών.

Get it on Google Play Download on the App Store