Ο νέος Δούρειος Ίππος των SUV με 25.290 ευρώ

Στην καρδιά του αγοραστικού ενδιαφέροντος των καινούργιων αυτοκινήτων βρίσκονται και στην Ελλάδα τα SUV, με τα μικρά και μικρομεσαία SUV να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος. To 2023, ένα στα δύο νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν προέρχονταν από τις δύο αυτές κατηγορίες, με τα B-SUV να είναι δημοφιλέστερα όλων.

Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις αγοράς είναι πολλές, ωστόσο κάποιοι βρίσκουν τα B-SUV μικρά για να καλύψουν τις αυξημένες μεταφορικές τους ανάγκες, ενώ τα C-SUV των 4,5 μέτρων δεν τους εξυπηρετούν στην πόλη. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο Hyundai Kona, το οποίο τοποθετείται στο άνω άκρο των μικρών SUV σε διαστάσεις, ενώ εισβάλλει με έξυπνο τρόπο στα μικρομεσαία SUV. Το «πολυμήχανο» νέο Kona με το ευφάνταστο σχεδιασμού και γεμάτο ανάγλυφες επιφάνειες αμάξωμα διαθέτει μήκος 4.350 χλστ., πλάτος 1.825 χλστ., ύψος 1.570 χλστ. και μεταξόνιο 2.660 χλστ.

Οι σχεδιαστές και μηχανικοί της Hyundai εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την αύξηση των διαστάσεων, για να δημιουργήσουν ένα ευρύχωρο εσωτερικό που κοντράρει τα μικρομεσαία SUV. Όλοι οι επιβάτες απολαμβάνουν άπλα, ανεξάρτητα σε ποια θέση θα κάτσουν. Στο πίσω τμήμα της καμπίνας οι χώροι εντυπωσιάζουν, αφού ακόμα και ψηλοί να κάτσουν έχουν στη διάθεσή τους αρκετό αέρα για πόδια – κεφάλι. Σε κορυφαία επίπεδα βρίσκεται και το πορτ μπαγκάζ των 466 λίτρων, ενώ το μεγάλο άνοιγμά του διευκολύνει πολύ στη φορτο-εκφόρτωση αποσκευών και διαφόρων αντικειμένων. Με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα δημιουργείται ένας μεγάλος χώρος φόρτωσης 1.300 λίτρων. Επιπρόσθετα το εσωτερικό του νέου Kona ξεχωρίζει για την πολύ γεροδεμένη συναρμογή των επιμέρους τμημάτων, το μοντέρνο του σχεδιασμό και την ψηφιακότητα στο ταμπλό.

Από την πρώτη έκδοση εξοπλισμού Premium, το Kona που προσφέρεται στην τιμή των 25.290 ευρώ προσφέρει τα εξής: 7 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, κάμερα παρακολούθησης κατάστασης οδηγού, Full LED φώτα εμπρός, αυτόματη λειτουργία φώτων, οθόνη πολυμέσων και πλοήγησης 12,3 ιντσών, κάμερα οπισθοπορίας, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός – πίσω, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες και ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών. Με 1.700 ευρώ επιπλέον (26.990 ευρώ), το Kona Distinctive προσφέρει επιπλέον αυτόματο κλιματισμό δύο ζωνών, πίνακα οργάνων με οθόνη 12,3 ιντσών, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέπτες, ηλεκτρική ρύθμιση μέσης οδηγού, αντιθαμβωτικό εσωτερικό καθρέπτη και διαφορετικές επενδύσεις καθισμάτων. Στην κορυφή τοποθετείται το N Line (από 28.790 ευρώ), το οποίο ξεχωρίζει αμέσως για το πιο δυναμικό του «κοστούμι» εξωτερικά και τις σπορ λεπτομέρειες στο εσωτερικό.

Στη βάση της γκάμας των κινητήρων τοποθετείται ο 3κύλινδρος 1.000άρης turbo με στάνταρ το σύστημα 48V Hybrid. Αποδίδει 120 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 200 Nm ροπής στις 2.000-3.500 σ.α.λ. Η λειτουργία του είναι εξαιρετικά πολιτισμένη και απαλλαγμένη από κραδασμούς και ενοχλητικούς θορύβους, ενώ οι επιδόσεις που προσφέρει στο αμάξωμα των 1,4 τόνων ικανοποιούν (0-100 χλμ./ώρα σε 11,7 δλ.). Επίσης, υπάρχει και η επιλογή με το αυτόματο κιβώτιου διπλού συμπλέκτη 7DCT (από 27.990 ευρώ). Όσοι θέλουν περισσότερη δύναμη θα καλυφθούν πλήρως από το 1.6 T-GDI 198 PS (από 30.290 ευρώ). Παράλληλα διατίθεται με φουλ υβριδικό κινητήρα 1.6 Hybrid 141 PS (από 31.890 ευρώ) και αμιγώς ηλεκτρικό 156 PS 48 kWh (από 41.990 ευρώ) και 218 PS 65 kWh (από 46.990 ευρώ).

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το νέο Hyundai Kona και το αντιλαμβάνονται και απολαμβάνουν οδηγός και επιβάτες, είναι η άνεση στο δρόμο. Η προσεγμένη ηχομόνωση και η απορροφητικότητα των αναρτήσεων εξασφαλίζουν πολύ καλή ποιότητα κύλισης, ενώ η τραχύτητα του οδοστρώματος αφήνει αδιάφορο το Kona. Στο ταξίδι είναι πολύ ξεκούραστο και ιδιαίτερα ευθύβολο στους αυτοκινητόδρομους, εμπνέοντας σιγουριά και ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και όταν πατάει σε δρόμους με στροφές, όπου οι κλίσεις μένουν σε λογικά επίπεδα και η στιλιζαρισμένη συμπεριφορά του εξασφαλίζει ομοιογένεια αντιδράσεων, ακόμα και όταν πιεστεί.

Get it on Google Play Download on the App Store