Με ποιο νέο SUV των 24.290 ευρώ φλεξάρεις;

Η επιλογή ενός αυτοκινήτου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ψηλά στη λίστα με τα ζητούμενα είναι και το συνολικό του παρουσιαστικό, από τον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό μέχρι τα διάφορα σύγχρονα γκάτζετ που διαθέτει. Άλλωστε όταν δίνει κάποιος ένα οποιοδήποτε ποσό για ένα καινούργιο αμάξι, θέλει τα λεφτά του να πιάνουν τόπο. Ακόμα καλύτερα δε, να δείχνει πιο ακριβό και -γιατί όχι- να γυρίζει κεφάλια και να συγκεντρώνει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον πάνω του.

Ένα νέο SUV που συγκεντρώνει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και είναι ένα από τα από τα πιο ανατρεπτικά αισθητικά τετράτροχα που κυκλοφορούν, είναι το ολοκαίνουργιο Kona. Εμφανίζεται τελείως διαφορετικό από το προγενέστερο, ενώ μεγάλωσε τόσο πολύ που μοιάζει περισσότερο για μικρομεσαίο SUV παρά για μικρό. Άλλωστε με μήκος που φτάνει τα 4.355 χιλιοστά είναι το μεγαλύτερο B-SUV της αγοράς, ενώ συγκριτικά με το Tucson είναι πιο κοντό κατά μόλις 14,5 εκατοστά. Το νέο Kona κυριαρχείται μπροστά από  τον συνδυασμό μάσκας – προφυλακτήρα και την ενιαία μπάρα LED (Seamless Horizon Lamp), ενώ ανάλογη είναι η τεχνοτροπία και στο πίσω μέρος του. Στοιχεία που κάνουν παράλληλα το αυτοκίνητο να δείχνει ακόμα πιο φαρδύ από όσο είναι (1.825  χλστ.).

Ανάλογα «φουτουριστικό» είναι και το εσωτερικό του νέου Hyundai Kona, όπου και εδώ η συνολική εικόνα παραπέμπει σε μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Η αύξηση των διαστάσεων εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και οι σχεδιαστές – μηχανικοί της Hyundai δημιούργησαν κορυφαίους χώρους για επιβάτες και αποσκευές (466 λίτρα). Συνεπώς, μπορεί να συγκριθεί σε ανέσεις με μικρομεσαία SUV, αφού εξασφαλίζει αυξημένες ανέσεις για όλους τους φιλοξενούμενους. Κατά τα λοιπά διάκοσμος, συναρμογή και ποιότητα βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο, όπως και η ψηφιακότητα. Ας είναι καλά οι διπλές οθόνες (12,3 ίντσες έκαστη) σε ενιαία διάταξη, μαζί με τα προσεγμένα πλαστικά που χρησιμοποιούνται. Σχετικά με τον εξοπλισμό του νέου Kona, από την αρχική έκδοση Premium στην τιμή των 24.290 ευρώ (με την έκπτωση των 1.000 ευρώ) ανήκουν στάνταρ τα παρακάτω:

  • 7 αερόσακοι
  • Αυτόματο φρενάρισμα
  • Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας
  • Κάμερα παρακολούθησης κατάστασης οδηγού
  • Full LED φώτα εμπρός
  • Αυτόματη λειτουργία φώτων
  • Αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός & πίσω
  • Κάμερα οπισθοπορίας
  • Οθόνη πολυμέσων και πλοήγησης 12,3 ιντσών
  • Air condition
  • Όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες
  • Ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών

Την κίνηση του πιο προσιτού σε τιμή Kona, αναλαμβάνει ο γνωστός 3κύλινδρος 1.000άρης turbo κινητήρας των 120 ίππων και με την αυξημένη ροπή των 200 Nm. Συνδυάζεται στάνταρ με το ήπιο υβριδικό σύστημα 48V Hybrid και με ένα πολύ εύχρηστο χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων. Η Hyundai ανακοινώνει επιτάχυνση στα 0-100 χλμ./ώρα σε 11,8 δλ. και τελική 180 χλμ./ώρα, με εκπομπές CO2 από 125 γρ./χλμ. (80 ευρώ τέλη κυκλοφορίας). Η μέση τιμή της κατανάλωσης σε πραγματικές συνθήκες βρίσκεται στα 8,1 λτ./100 χλμ., με περιθώριο για πιο κάτω. Επίσης, με την επιλογή Sport στο Drive Mode ο κινητήρας αποκτά καλύτερη απόκριση στο δεξί πεντάλ, συν του ότι βαραίνει το τιμόνι.

Σε κάθε περίπτωση ο κινητήρας θα ακουστεί μόνο όταν φτάσει υψηλές στροφές, αφού σε νορμάλ έως σβέλτη οδήγηση το νέο Kona είναι αθόρυβο και πολύ ξεκούραστο. Γεγονός που αποδίδεται στο συνδυασμό του χαμηλού αεροδυναμικού συντελεστή (Cd 0,27), της προσεγμένης ηχομόνωσης, του στιβαρού πλαισίου και της απορροφητικότητας των αναρτήσεων. Εντύπωση προκαλεί και η ρύθμιση του ημιάκαμπτου άξονα πίσω, αφού δίνει την αίσθηση στον οδηγό ότι πατάει σε δομή πολλαπλών συνδέσμων, γιατί δεν υπάρχουν αναπηδήσεις και κραδασμοί, όταν περνά από ανωμαλίες των δρόμων. Συν του ότι  οι κλίσεις μένουν σε λογικά επίπεδα, δείγμα του πόσο καλά έχουν ταιριάξει οι δοκιμαστές της Hyundai κράτημα με άνεση, συνοδεία αυξημένης πιστότητας από την αίσθηση και το βάρος του τιμονιού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 998
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 120/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 200/2.000-3.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 11,7
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 180
Κατανάλωση* (λτ./100 χλμ.) 8,1
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 125
Βάρος (κιλά) 1.395
*Κατανάλωση δοκιμής

 

Get it on Google Play Download on the App Store