«Λαχείο» το Suzuki Vitara με τέτοιες τιμές και εξοπλισμό

Το νέο Suzuki Vitara βρίσκεται σταθερά ψηλά στην προτίμηση το κοινού, γεγονός που αποτυπώνεται και σε επίπεδο ταξινομήσεων, αφού το 2023 στην Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση επί του συνόλου των SUV. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην λαμπρή του πορεία είναι πολλοί, όπως η αξιοπιστία, οι αποδοτικοί κινητήρες, η τετρακίνητες εκδόσεις, η πρακτικότητα και οι ανταγωνιστικές τιμές.

Όσον αφορά τις τιμές, το Vitara με τον κινητήρα 1.4 Boosterjet 129 hp Hybrid κοστίζει από 19.580 ευρώ και είναι το πιο δυνατό SUV σε αυτά τα λεφτά. Από την αρχική έκδοση GL δεν λείπει κάτι ουσιαστικό από τον εξοπλισμό του, καθώς διαθέτει 7 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα,, προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, adaptive cruise control, αυτόματο κλιματισμό, αυτόματα φώτα και υαλοκαθαριστήρες, προβολείς LED, προβολείς ομίχλης, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικούς καθρέπτες και ράδιο/CD/MP3. Αυτό που θα καλύψει όλους, είναι το Vitara GL+ γιατί παραμένει προσιτό στις 22.030 ευρώ και διαθέτει επιπλέον τα εξής: Αναγνώριση τυφλού σημείου, υποβοήθηση οπίσθιας διασταυρούμενης κυκλοφορίας, infotainment με οθόνη 7 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, ηλεκτρικά παράθυρα πίσω, θερμαινόμενα καθίσματα εμπρός, κεντρικό υποβραχιόνιο, δερμάτινο τιμόνι, φιμέ πίσω παράθυρα και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.

Το Suzuki Vitara με τον off road σχεδιασμό εξωτερικά, εμφανίζει και ευχάριστο εσωτερικό. Το ταμπλό με τη γεροδεμένη συναρμογή καλύπτεται στο πάνω μέρος του από μαλακό υλικό, ενώ οι ασημί διακοσμητικές επενδύσεις στο ταμπλό, την κονσόλα και τις πόρτες «σπάνε» τον σκουρόχρωμο διάκοσμο. Η εργονομία και η θέση οδήγησης είναι πολύ καλές, ενώ η οθόνη αφής των 7 ιντσών επιτρέπει άμεση πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες, όπως χρήση τηλεφώνου με ανοικτή συνομιλία, σύνδεση Bluetooth, USB, Apple CarPlay, Android Auto και MirrorLink, κάμερα οπισθοπορείας κ.λπ. Παρά τις μαζεμένες εξωτερικές του διαστάσεις, το Vitara με μήκος 4.175 χλστ., πλάτος 1.775 χλστ., ύψος 1.610 χλστ. και μεταξόνιο 2.500 χλστ., εξασφαλίζει αρκετούς χώρους για όλους τους επιβάτες και πορτ μπαγκάζ 375 λίτρων με μεγάλο άνοιγμα και πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα.

Στα πολύ θετικά γνωρίσματα του Vitara ανήκει ο ιδιαίτερα αποδοτικός του κινητήρας. Ο 4κύλινδρος turbo 1.4 Boosterjet των 129 ίππων προσφέρει άφθονη ροπή 235 Nm από τις 2.000 σ.α.λ. Επιπρόσθετα λαμβάνει έξτρα ισχύ 14 ίππων και 53 Nm ροπής από την ηλεκτρογεννήτρια του ήπιου υβριδικού συστήματος 48V. Έτσι επιτυγχάνεται ιδιαίτερα ομαλή λειτουργία του stop/start, υποβοήθηση του κινητήρα κατά την εκκίνηση και τις επιταχύνσεις εν κινήσει. Συνδυάζεται αποκλειστικά με το εύχρηστο χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων και πετυχαίνει γρήγορες επιταχύνσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 9,5 δλ.), κατανάλωση 7 λτ./100 χλμ. σε πραγματικές συνθήκες και εκπομπές CO2 από 119 γρ./χλμ. (μηδενικά τέλη κυκλοφορίας).

Το Vitara είναι ένα SUV πολλαπλών χρήσεων γιατί κινείται με ευελιξία στην πόλη και πραγματοποιεί άνετα και ασφαλή ταξίδια. Η ψηλή θέση οδήγησης και τα πολλά παράθυρα ευνοούν την περιμετρική ορατότητα, κάνοντας έτσι πιο ευχάριστες τις όποιες μετακινήσεις. Ο οδηγός λαμβάνει στιβαρή αίσθηση από το πλαίσιο, εκτιμά ιδιαίτερα το χαμηλό θόρυβο κύλισης και την ποιοτική απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος χωρίς να περνούν στην καμπίνα κραδασμοί και θόρυβοι. Οι αναρτήσεις με το σχετικά σφιχτό σετάρισμα ελέγχουν αποτελεσματικά τις κινήσεις του αμαξώματος με το αυξημένο συνολικό ύψος και την απόσταση από το έδαφος των 175 χιλιοστών. «Αέρας» που εξασφαλίζει άνετη κίνηση σε χωματόδρομους, όπου για τα πιο δύσκολα υπάρχει το 4κίνητο Vitara (από 25.530 ευρώ το GL+). Η τετρακίνηση Allgrip περιλαμβάνει τέσσερις επιλογές Auto, Snow, Sport και Lock και δεν εξαρτάται από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης. Γεγονός που σημαίνει ότι είναι πάντα διαθέσιμη, δεδομένου ότι πρόκειται για μηχανική τετρακίνηση και όχι μέσω ηλεκτροκινητήρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 1.373
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 129/5.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 235/2.000
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 9,5
Τελική (χλμ./ώρα) 190
Κατ/λωση (λτ./100 χλμ.)* 7,0
CO2 (γρ./χλμ.) 121
*Δοκιμής

Get it on Google Play Download on the App Store