Dream team τα νέα Fiat Panda, 500 και 500e

Εδώ και πολλά χρόνια η Fiat είναι κυρίαρχη στα αυτοκίνητα πόλης με τα Panda και 500, ενώ ισχυροποίησε και άλλο τη θέση της με το αμιγώς ηλεκτρικό 500. Έτσι η ιταλική μάρκα καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κοινό που μετακινείται καθημερινά στο αστικό περιβάλλον και αναζητά ένα αυτοκίνητο ευέλικτο, οικονομικό στην αγορά και στη χρήση, αλλά με μπρίο και στιλάτο.

Fiat Panda

Το πιο προσιτό μοντέλο της Fiat, το Panda, αποτελεί ταυτόχρονα το οικονομικότερο σε τιμή αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Στην έκδοση 1.0 Hybrid 70HP ξεκινά από 13.600 ευρώ και στον εξοπλισμό του ανήκουν -μεταξύ άλλων- 4 αερόσακοι, ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, air condition, τιμόνι με ηλεκτρική υποβοήθηση και ρύθμιση σε ύψος. Ανάλογα τις ανάγκες του πελάτη παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης επιπλέον στοιχείων εξοπλισμού άνεσης, ασφαλείας και διάφορα ακόμα αξεσουάρ, τα οποία περιλαμβάνονται στα πακέτα Style, Comfort και Tech. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η πιο «φλογερή» έκδοση (RED) με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί εξωτερικά και σε τμήματα του εσωτερικού.

Το ιταλικό μίνι 5θυρο μοντέλο διακρίνεται παράλληλα για το Crossover παρουσιαστικό του. Αυτό τονίζεται από την αυξημένη απόσταση από το έδαφος και τα μαύρα προστατευτικά πλαστικά περιμετρικά του αμαξώματος. Μοντέρνα και νεανική είναι η σχεδίαση στο εσωτερικό του, όπου υπερυψωμένη θέση οδήγησης και ο πολύ πρακτικός ψηλά τοποθετημένος επιλογέας των ταχυτήτων διευκολύνουν πολύ τον οδηγό. Παρά τις μικρές του διαστάσεις (μήκος 3.686 χλστ.), το Panda προσφέρει καλούς χώρους για τέσσερις επιβάτες και αρκετό χώρο αποσκευών 225 λίτρων για τις καθημερινές ανάγκες.

Στους «άσσους» του Fiat Panda ανήκει και ο κινητήρας του 1.0 λτ. με το ήπιο υβριδικό σύστημα 12V. Το ατμοσφαιρικό μηχανικό αυτό σύνολο εμφανίζει πολιτισμένη λειτουργία, παράγοντας 70 ίππους και 92 Nm ροπής, συνδυαζόμενο με ένα πολύ εύχρηστο 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Όσον αφορά την κατανάλωση, ανακοινώνεται στα μόλις 4,8 λίτρα/100 χλμ., ενώ με εκπομπές CO2 στα 109 γρ./χλμ. απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και κυκλοφορεί ελεύθερα στο Δακτύλιο.

Fiat 500

Το αυτοκίνητο που έχει «λατρέψει» εκατομμύρια κόσμος, δεν είναι άλλο από το Fiat 500 με τον ρετρό σχεδιασμό, αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες του. Τόσο με το 3θυρο αμάξωμα όσο με το «αέρινο» κάμπριο 500C και το (RED) κλέβει καρδιές. Η απόκτησή του είναι προσιτή, αφού κοστίζει από 15.550 ευρώ. Όπως ισχύει στο Panda, έτσι και στο 500 διατίθενται τρία πρόσθετα εξοπλιστικά πακέτα εξοπλισμού: Style, Tech και Comfort. Ανάλογα το πακέτο προστίθενται σύστημα πλοήγησης, πίνακας οργάνων με οθόνη 7 ιντσών, αυτόματος κλιματισμός, ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών, αισθητήρες στάθμευσης πίσω και πολλά ακόμη.

Το εμβληματικό και γεμάτο θελκτικές καμπύλες Fiat 500 κινείται αποκλειστικά από το μηχανικό σύνολο 1.0 Hybrid, συνδυασμένο με ήπιο υβριδικό σύστημα 12V και χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων. Αποδίδει 70 ίππους και 92 Nm ροπής, ισχύς που είναι αρκετή για την πόλη. Παράλληλα εξασφαλίζεται χαμηλή κατανάλωση βενζίνης (4,6 λτ./100 χλμ.) και εκπομπές CO2 (105 γρ./χλμ.), που συνεπάγονται μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και ελεύθερη είσοδο στο Δακτύλιο.

Τεράστιο προσόν του Fiat 500 είναι και η ευελιξία του στους στενούς και πηγμένους στην κίνηση δρόμους των πόλεων, όπου είναι απίστευτα εύκολο στην οδήγηση και στους χειρισμούς. Γεγονός που συμβάλλουν οι πολύ μαζεμένες διαστάσεις του (μήκος 3.571 χλστ.), το ελαφρύ τιμόνι και ο «σπιρτόζικος» κινητήρας.

Fiat 500 electric

Ο νέος πρωταγωνιστής των αστικών μετακινήσεων, είναι το αμιγώς ηλεκτρικό Fiat 500. Ακολουθεί στο σχεδιαστικό DNA του 500 με το μικροϋβριδικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, όμως είναι ένα τελείως διαφορετικό αυτοκίνητο. Εκτός από το 3θυρο, η γκάμα περιλαμβάνει το πρωτοποριακό 3+1 με τη μικρή και επιπλέον πόρτα στη δεξιά πλευρά του αμαξώματος, το Cabrio και το (RED) με το κόκκινο λαμπερό χρώμα της φωτιάς.

Έντονα νεανικό και με high-tech προσθήκες είναι και το πλήρως εξοπλισμένο εσωτερικό του ηλεκτρικού 500. Στην κεντρική κονσόλα έχουν τοποθετηθεί τα 4 κουμπιά επιλογής για τη μετάδοση (P, R, N, D) και ανάμεσα από τα καθίσματα ο διακόπτης του ηλεκτρικού χειρόφρενου, το περιστροφικό χειριστήριο για την ένταση του ήχου και η επιλογή των 3 οδηγικών προφίλ του e-Mode (Normal, Range και Sherpa).

Το Fiat 500 electric είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για την πόλη για πάρα πολλούς λόγους. Καταρχήν, είναι και αυτό εξαιρετικά ευέλικτο (μήκος 3.632 χλστ.) και τρομερά εύκολο και άνετο στην οδήγηση, λόγω του ηλεκτροκινητήρα και της απουσίας ταχυτήτων. Την κίνησή του ανεξαρτήτως αμαξώματος αναλαμβάνει το ηλεκτρικό μοτέρ των 118 ίππων και 220 Nm ροπής, εξασφαλίζοντας άμεσες επιταχύνσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 9 δλ.) αλλά και ησυχία.  Επιπλέον, με την επιλογή Sherpa εξοικονομείται ενέργεια βελτιστοποιώντας το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, τη λειτουργία του κλιματισμού, την ταχύτητα και την επιτάχυνση.

Η κατανάλωση ρεύματος είναι στις 13,6 kWh/100 χλμ. και η ενέργεια αντλείται από μια μπαταρία 42 kWh. Όσον αφορά την αυτονομία, στην πόλη φτάνει μέχρι τα 468 χιλιόμετρα και σε μεικτό κύκλο μέχρι τα 330 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι υπό κανονικές συνθήκες μία φόρτιση αρκεί για 5-7 μέρες. Μια πλήρης φόρτιση με wallbox AC ισχύος 11 kW πραγματοποιείται σε 4 ώρες και 15 λεπτά, ενώ σε 35 λεπτά μπορεί να φορτίσει από 0-80% με ταχυφορτιστή DC 85 kW. Οι τιμές του ξεκινούν από τις 26.600 ευρώ, μαζί την κρατική επιδότηση των 8.000 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store