Το φθηνότερο αυτόματο turbo των 20.500 ευρώ

Η ζήτηση για τα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων συνεχώς ανεβαίνει, κάτι που είναι πολύ λογικό, αφού είναι άκρως εξυπηρετικά στις αστικές μετακινήσεις. Άλλωστε τα περισσότερα χιλιόμετρα διανύονται στην πόλη, όπου η κίνηση κουράζει πάρα πολύ κάθε οδηγό, πόσο δε μάλλον όταν πατάει το πεντάλ του συμπλέκτη αμέτρητες φορές. Παράλληλα αρκετά μοντέλα πλέον διατίθενται μόνο αυτόματα στις ισχυρότερες εκδόσεις τους, αλλά και λόγω τεχνολογίας (full hybrid, Plug-in Hybrid κ.λπ.).

Η οικονομικότερη λύση αυτόματου με turbo κινητήρα

Οι επιλογές αυτοκινήτων με αυτόματο κιβώτιο είναι πάρα πολλές, από τις μικρότερες κιόλας κατηγορίες. Ποιο είναι όμως το μοντέλο που συνδυάζει δυνατό turbo κινητήρα βενζίνης με εξελιγμένο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη στα λιγότερα λεφτά; Η απάντηση είναι το νέο Skoda 1.0 TSI 110 PS DSG7 Ambition. Αυτή η έκδοση κοστίζει από 20.500 ευρώ, με τον εξής φουλ στάνταρ εξοπλισμό:

  • 6 αερόσακους
  • Σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος
  • Σύστημα διατήρησης λωρίδας
  • LED φώτα ημέρας, πορείας και προβολείς
  • Αισθητήρες φωτός
  • Ηχοσύστημα πολυμέσων με οθόνη HD 6,5 ιντσών
  • Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες
  • Air condition
  • Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω
  • Δερμάτινο τιμόνι και λεβιέ ταχυτήτων
  • Πολυλειτουργικό τιμόνι
  • Ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών
Ευρύχωρο εσωτερικό με προσεγμένη ποιότητα

Το γεγονός ότι το νέο Fabia έχει «αέρα» μεγαλύτερου αυτοκινήτου, γίνεται αισθητό όχι μόνο ως προς την οδική του συμπεριφορά και τις εξωτερικές του διαστάσεις (μήκος 4.108 χιλιοστά), αλλά και στο εσωτερικό του. Σε ότι έχει να κάνει με τους χώρους, είναι από τα πιο ευρύχωρα supermini και μπορεί να καλύψει να αποτελέσει το βασικό μεταφορικό μέσο μιας οικογένειας. Στο πίσω τμήμα της καμπίνας θα χωρέσουν δίχως καμία παραχώρηση δύο άτομα, ενώ αρκετό είναι και το πορτ μπαγκάζ των 380 λίτρων. Από πλευράς ποιότητας κατασκευής τα πλαστικά είναι όλα σκληρά, αλλά συμπαγή και μονταρισμένα με προσοχή. Στο κέντρο του ταμπλό φιλοξενείται η οθόνη του συστήματος infotainment των 6,5 ιντσών, η οποία στην ακριβότερη έκδοση Style (από 22.000 ευρώ το 1.0 TSI 110 PS DSG7) είναι 8 ιντσών και συνοδεύεται από ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών.

Πετυχημένος συνδυασμός 1.0 TSI και DSG

Το Fabia 1.0 TSI 110 PS DSG7 συνδυάζει με επιτυχημένο τρόπο τις δυναμικές επιδόσεις, με την ευχρηστία του αυτόματο κιβωτίου ταχυτήτων και λογική κατανάλωση. Οι 110 ίπποι και η ροπή των 200 Nm «απλώνονται» ιδεατά στις 7 σχέσεις του DSG, ενώ οι εναλλαγές των ταχυτήτων γίνονται άμεσα και ομαλά. Παράλληλα ο οδηγός μπορεί να επιλέξει χειροκίνητες επιλογές με τη μετακίνηση του λεβιέ πάνω για ανέβασμα και κάτω για κατέβασμα, συν του ότι το DSG7 υποστηρίζεται από τα προφίλ οδήγησης Eco, Normal, Sport και Individual.

Στο ταξίδι η 7η ταχύτητα κρατά χαμηλά τις στροφές του κινητήρα (130 χλμ./ώρα με σχεδόν 2.700 σ.α.λ.) και η μεικτή κατανάλωση βρίσκεται στα 7,5 λτ./100 χλμ. Ταυτόχρονα ο οδηγός έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεσή του γρήγορες επιταχύνσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 9,6 δλ.). Μαζί με την πολύ καλή ποιότητα κύλισης, το στιβαρό πάτημα και την άνεση από τις αναρτήσεις, το μικρό Skoda αποτελεί μια πληρέστατη πρόταση στην κατηγορία του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 110/5.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 200/2.000-3.000
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 9,6
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 205
Κατανάλωση* (λτ./100 χλμ.) 7,5
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 128
*Δοκιμής

Get it on Google Play Download on the App Store