Τα δύο νέα φθηνότερα αυτοκίνητα των 14.590 ευρώ

Οι τιμές στα αυτοκίνητα συνεχώς αλλάζουν, όχι μόνο προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω, αφού εταιρείες ανακοινώνουν εκπτώσεις και νέα πακέτα εξοπλισμού. Αυτή την στιγμή τα δύο φθηνότερα καινούργια μοντέλα στην Ελλάδα έχουν ακριβώς ίδια τιμή, από 14.590 ευρώ. Το μόνο κοινό τους στοιχείο είναι ότι πρόκειται για μίνι αυτοκίνητα, όμως από εκεί και πέρα οι διαφορές τους είναι πολλές. Αυτά είναι το Fiat Panda 1.0 Hybrid 70 hp και το Kia Picanto 1.0 67 PS.

Fiat Panda 1.0 Hybrid 70 hp

Το Fiat Panda προσφέρεται τώρα με Eco Bonus 1.200 ευρώ και μαζί με τα πακέτα Comfort και Tech διατίθεται στην τιμή των 14.590 ευρώ. Στον εξοπλισμό του προστίθενται στοιχεία όπως infotainment με οθόνη 7 ιντσών, αυτόματος κλιματισμός, αισθητήρες φωτός και βροχής, χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, κιτ 5 θέσεων και κάθισμα οδηγού ρυθμιζόμενο σε ύψος. Επιπλέον περιλαμβάνει 4 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό. Να σημειωθεί ακόμα ότι υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα και ισχύει 5ετής εγγύηση (ή 200.000 χλμ.).

Το μοντέρνο του εσωτερικό είναι κατασκευασμένο από καλής ποιότητας και με γεροδεμένη συναρμογή πλαστικά, διαθέτει πολύ καλή εργονομία και βολικό μικρό λεβιέ ταχυτήτων, ψηλά τοποθετημένο. Σε χώρους το μίνι Fiat των 3.686 χιλιοστών μήκους είναι σε θέση να μετακινήσει τέσσερα άτομα κανονικού αναστήματος, ενώ το πορτ μπαγκάζ έχει μεγάλο άνοιγμα και με χωρητικότητα 225 λίτρων επαρκεί για τις καθημερινές ανάγκες.

Το Fiat Panda Hybrid ενσωματώνει ήπιο υβριδικό σύστημα. Συνδυάζει τον 3κύλινδρο ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 999 κ.εκ. της οικογένειας FireFly με ηλεκτροκινητήρα BSG (Belt-integrated Starter Generator) ισχύος 3,6 kW. Η τροφοδοσία του ηλεκτρικού μοτέρ γίνεται από μια αυτοφορτιζόμενη μικρή και ελαφριά μπαταρία λιθίου τάσης 12V. Η ισχύς των 70 ίππων και 92 Nm ροπής είναι αρκετή για τις μετακινήσεις στην πόλη (0-100 χλμ./ώρα σε 13,9 δλ.). Επιπλέον, το μηχανικό αυτό σύνολο είναι ιδιαίτερα πολιτισμένο, αφού δεν περνάει στο εσωτερικό δονήσεις, κραδασμούς ή ενοχλητικούς θορύβους. Η κατανάλωση των 6,6 λτ./100 χλμ. σε αστικές κυρίως συνθήκες είναι χαμηλή, ενώ με εκπομπές CO2 109 γρ./χλμ. απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και μπορεί να μπαίνει καθημερινά στο Δακτύλιο Αθήνας. Εξάλλου το Fiat Panda Hybrid προσφέρει άριστη ευελιξία και περιμετρική ορατότητα. Την άνεση στην οδήγηση αυξάνουν το αναπαυτικό κάθισμα και η ψηλή θέση οδήγησης, που δίνει την αίσθηση στον οδηγό ότι κάθεται σε SUV και διευκολύνει την είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο.

Kia Picanto 1.0 67 PS

Στην τιμή των 14.590 ευρώ (με την έκπτωση των 500 ευρώ), η Kia προσφέρει το πιο προσιτό της μοντέλο, το Picanto 1.0 LX 67 PS Inmotion. Στον εξοπλισμό του υπάρχουν τα απαραίτητα, όπως είναι 6 αερόσακοι, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό και ράδιο με MP3. Σημαντικές παροχές αφορούν τα 5 χρόνια δωρεάν service και η 7ετής εργοστασιακή εγγύηση (ή 150.000 χλμ.).

To Kia Picanto είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το κοινό που ψάχνει ένα οικονομικό σε τιμή και κατανάλωση αυτοκίνητο για να κινείται στην πόλη άνετα και ευέλικτα. Ο βασικός 3κύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας των 998 κ.εκ. αποδίδει 67 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και ροπή 96 Nm στις 3.500 σ.α.λ. Είναι επαρκής για το Picanto, καθώς διαθέτει την απαραίτητη σπιρτάδα (0-100 χλμ./ώρα σε 14,6 δλ.), παρουσιάζει πολιτισμένη λειτουργία και παρά το γεγονός ότι δεν είναι εξηλεκτρισμένος, καταφέρνει και καίει σε πραγματικές συνθήκες 5,6 λτ./100 χλμ. Δίνει την αίσθηση στον οδηγό ότι έχει περισσότερη δύναμη, γιατί μπορεί να αναπτύξει και να κρατήσει σβέλτους ρυθμούς και σε ανοιχτούς δρόμους, με τη βοήθεια της κοντής 5ης ταχύτητας. Επίσης, με εκπομπές CO2 από 113 γρ./χλμ. ο κάτοχός του δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και έχει πάσο ελευθέρας για το Δακτύλιο της Αθήνας.

Στα θετικά στοιχεία του Picanto και παρά τη χαμηλή του τιμή, ανήκει και η πολύ καλή -για τα δεδομένα της κατηγορίας- ποιότητα κατασκευής. Όλες οι επιφάνειες είναι καλυμμένες με επενδύσεις, ενώ τα σκληρά πλαστικά είναι στιβαρά συναρμολογημένα και ανθεκτικά. Παρόλο που είναι από τα μικρότερα μίνι 5θυρα αυτοκίνητα με μήκος μόλις 3.595 χιλιοστά, μπορεί να χωρέσει χωρίς στρίμωγμα τέσσερα ενήλικα άτομα κανονικού αναστήματος. Πρόσθετα, το πορτ μπαγκάζ των 255 λίτρων είναι από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στα μίνι μοντέλα.

Get it on Google Play Download on the App Store