Πέντε μήνες μετά την εξαγγελία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, το μέτρο τίθεται σε ισχύ μετά την ψήφιση της τροπολογίας από την Βουλή.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η καταβολή τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, από κατόχους αυτοκινήτων τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία είτε από τους ίδιους, είτε λόγω ανωτέρας βίας (μηχανική βλάβη, πρόβλημα υγείας κλπ). Στην πρώτη περίπτωση οι κάτοχοι μπορούν να άρουν την ακινησία καταβάλλοντας τέλη ανάλογα με την διάρκεια κυκλοφορίας και σύμφωνα με τις επιλογές που δίδονται από το άρθρο 144 της τροπολογίας. Δηλαδή για άρση ακινησίας του οχήματος διάρκειας ενός μήνα προβλέπεται η καταβολή των 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για άρση ακινησίας διάρκειας τριών μηνών προβλέπεται η καταβολή των 4/12 των ετήσιων τελών, ενώ για άρση ακινησίας για τους υπόλοιπους μέχρι τη λήξη του έτους μήνες η καταβολή των μηνών που απομένουν συν 2/12.
Δείτε ακόμα: Τι καίει και πόσα τέλη πληρώνει η Bugatti Chiron;
Στην πράξη, αν το αυτοκίνητό σας πλήρωνε ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, τότε διαιρείται το ποσό αυτό δια του 12 για να βγάλετε το μηνιαίο ποσό (10 ευρώ δηλαδή το μήνα). Αυτό το ποσό το πολλαπλασιάζεται επί 2 αν πάρετε τις πινακίδες για ένα μήνα (20 ευρώ = 2/12), επί 4 (40 ευρώ = 4/12) αν πάρετε τις πινακίδες σας για τρεις μήνες κλπ.
Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει τελικά για την αγορά αγροτικού;
Στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, οι κάτοχοι μπορούν να καταβάλλουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους 2018. Η καταβολή αυτή για να είναι εμπρόθεσμη πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που δηλώθηκε η άρση ακινησία, όπως την ημερομηνία απόδοσης του οχήματος στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας λόγω κλοπής ή υπεξαίρεσης, από την ημερομηνία εισόδου του οχήματος στην Ελλάδα στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας λόγω κυκλοφορίας του στο εξωτερικό κλπ.
Η υποχρέωση καταβολής των αναλογικών τελών κυκλοφορίας, στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας υφίσταται, ανεξαρτήτως εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος, στη συνέχεια επιλέξει να θέσει το όχημα σε εκούσια ακινησία.