Σίγουρα πολλοί από εμάς, που είμαστε φίλοι των αυτοκινήτων, προσέχουμε αρκετά το όχημά μας και είμαστε τυπικοί στην συντήρησή του, αλλά και στους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αψεγάδιαστη λειτουργία.
Πολλοί όμως δεν ξέρουν τι ελέγχους πρέπει να κάνουν στο αυτοκίνητό τους, οι οποίοι μάλιστα είναι εύκολοι, γρήγοροι και μπορούν να μας σώσουν από δύσκολες στιγμές. Πιο κάτω λοιπόν θα δούμε μερικούς εύκολους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε στο αυτοκίνητό μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σίγουρα πριν από κάθε ταξίδι.
Δείτε ακόμη: Σωστή χρήση και συντήρηση του κλιματισμού στο αυτοκίνητο
• Έλεγχος ελαστικών: Ο έλεγχος ελαστικών είναι εύκολος, καθώς τα περισσότερα νέα ελαστικά έχουν ένα ειδικό σημάδι στο πέλμα τους, ανάμεσα από τη διαγράμμιση του, στο οποίο όταν φτάσει η φθορά είναι καλό να αλλαχθούν. Φυσικά εκτός από την κατάσταση των ελαστικών, πρέπει να ελέγχουμε και την πίεση του αέρα. Κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα σε ένα βενζινάδικο. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, τότε μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον υπάλληλο του βενζινάδικου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένα σετ καλών ελαστικών μπορεί να μας σώσει από δύσκολες καταστάσεις ενώ ένα κακό σετ ελαστικά μπορεί να μας οδηγήσει σε κινδύνους.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ: Η λάθος πίεση αέρα στα ελαστικά αυξάνει τη φθορά τους, την κατανάλωση του αυτοκινήτου και τον θόρυβο κύλισης.
• Έλεγχος λαδιών: Το λάδι στον κινητήρα του αυτοκινήτου μας είναι ότι το αίμα για τον οργανισμό μας. Το να ελέγξουμε τη στάθμη του είναι πανεύκολο και μπορεί να μας σώσει από εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις και φυσικά μεγάλου κόστους ζημιές. Μη ξεχνάτε επίσης την αλλαγή λαδιών στα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει ο κατασκευαστής.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απουσία λαδιού στο μοτέρ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κόλλημα του κινητήρα και επομένως αντικατάστασή του.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ: Ο έλεγχος του λαδιού γίνεται με τον κινητήρα περίπου 20 λεπτά αφού έχει σβήσει και σε επίπεδο έδαφος.
• Έλεγχος φρένων: Ο έλεγχος των φρένων μπορεί να γίνει κατά την οδήγηση. Αν κατά το φρενάρισμα το αυτοκίνητο τρέμει ή ακούγεται κάποιος ασυνήθιστος θόρυβος, τότε χρειάζεται να επισκεφθείτε το συνεργείο. Φυσικά, πρέπει να ελέγξετε και τη στάθμη του υγρού φρένων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Προφανώς και όλοι καταλαβαίνουμε πως τα φρένα είναι από τα πλέον σημαντικά στοιχεία του αυτοκινήτου μας. Μην τα αμελείτε και μην αγνοείτε τυχόν ενδείξεις πως κάτι δεν πάει καλά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το αυτοκίνητο τρέμει κατά το φρενάρισμα τότε μάλλον κάποιος ή κάποιοι δίσκοι έχουν στραβώσει. Απευθυνθείτε άμεσα σε συνεργείο
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ: Μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση του δισκόφρενου ακουμπώντας το δάχτυλό μας στην άκρη της επιφάνειάς του για να δούμε αν έχει κάνει το χαρακτηριστικό «δόντι» που σημαίνει πως έχει αρχίσει να φθείρεται.
• Έλεγχος φώτων: Ο έλεγχος των φώτων γίνεται πανεύκολα. Τα ανάβετε όλα σταδιακά και βγαίνετε από το αυτοκίνητο να ελέγξετε πως λειτουργούν όλα όπως πρέπει. Είναι σημαντικά καθώς φροντίζουν για τη βέλτιστη ορατότητά σας αλλά και για να είστε ευδιάκριτοι από τους άλλους. Ένα καμένο φως εμπρός και δεν θέλει πολύ ο απέναντι οδηγός να νομίζει πως είστε… μηχανάκι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν είστε εξοικειωμένοι, μην επιχειρήσετε να αλλάξετε μόνοι σας καμένη λάμπα στο αυτοκίνητο. Μπορεί να κάνετε ζημιά.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ: Καλό είναι να ελέγχουμε το ύψος της δέσμης των φώτων, προκειμένου να μην τυφλώνουμε τους επερχόμενους οδηγούς.
• Έλεγχος υγρού υαλοκαθαριστήρων: Πανεύκολος και πάντοτε επίκαιρος ο συγκεκριμένος έλεγχος, μας εξασφαλίζει πως ότι και αν γίνει θα έχουμε καθαρό παρμπρίζ και επομένως την καλύτερη δυνατή ορατότητα προς τα εμπρός.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντοτε να ελέγχετε και την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων σας.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ: Το νερό από μόνο του δεν είναι ικανό να καθαρίσει αποτελεσματικά το παρμπρίζ. Αγοράστε ειδικό υγρό και προσθέστε το.
Διαβάστε επίσης: Συντήρηση του αυτοκινήτου για άνοιξη – καλοκαίρι
Οι παραπάνω έλεγχοι είναι ρουτίνας, γίνονται εύκολα από οποιονδήποτε και μπορούν να μας γλιτώσουν από άσχημες στιγμές και περιττά έξοδα επισκευής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε και το σχετικό άρθρο μας εδώ.