Η νέα Mustang μας σώζει από τις ανοιχτές πόρτες (+video)

Ποδήλατα, μηχανάκια και ηλεκτρικά πατίνια βλέπουν στις ανοιχτές πόρτες των αυτοκινήτων, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επικίνδυνους εχθρούς. Η αβλεψία του οδηγού να ανοίξει την πόρτα χωρίς να κοιτάξει, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς σε όποιον δικυκλιστή πέσει πάνω της. Κάτι που η νέα Ford Mustang θέλει να εξαλείψει, μέσα από το σύστημα Exit Warning.

Όπως φανερώνει η ονομασία της, η συγκεκριμένη τεχνολογία ειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση που πάει να ανοίξει την πόρτα, ενώ δεν είναι ασφαλές. Η αναγνώριση τυφλής γωνίας και πεζών/δικύκλων συνεργάζονται με την αριστερή (ή δεξιά, στα δεξιοτίμονα) πόρτα, ελέγχοντας τον περιβάλλοντα χώρο όταν η χειρολαβή ενεργοποιήσει τον αντίστοιχο αισθητήρα. Αν ο συγχρονισμός είναι επίφοβος για χτύπημα σε διερχόμενο, εμφανίζεται ειδοποίηση στον πίνακα οργάνων και συνοδεύεται από ηχητικό συναγερμό. Το Exit Warning ανιχνεύει οχήματα και ανθρώπους που κινούνται με τουλάχιστον 6,4 χλμ./ώρα – πάνω από το 1/3 της ταχύτητας που κινείται ο μέσος ποδηλάτης και το μίνιμουμ ρυθμού τζόγκινγκ από το μέσο αθλούμενο (6,4-9,6 χλμ./ώρα).

Άνθρωπο που περπατάει δεν θα τον εντοπίσει, καθώς η ταχύτητα σε αυτή την περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 4,8 χλμ./ώρα, οπότε το κατά λάθος «σκούντηγμα» από την πόρτα δεν το γλιτώνει. Ούτως ή άλλως, όμως, οι πιθανότητες τραυματισμού σε τέτοιους ρυθμούς είναι μηδαμινές. Αντίθετα, όταν κάποιος τρέχει ή ακόμα περισσότερο περνάει με το ποδήλατο, το ξαφνικό άνοιγμα της πόρτας δύναται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Για διερχόμενη μοτοσικλέτα δεν συζητάμε καν. Αυτά τα πολύ σοβαρά προβλήματα έρχεται να αντιμετωπίσει το Exit Warning, το οποίο ωστόσο δεν λύνει τα πάντα μόνο του. Ο οδηγός προειδοποιείται, αλλά θα πρέπει ο ίδιος να μην ανοίξει τελικά την πόρτα (αν, ας πούμε, είναι εντελώς αφηρημένος).

Get it on Google Play Download on the App Store