Επαναστατική τετραδιεύθυνση από την Toyota

Τα συστήματα τετραδιεύθυνσης έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, ιδίως στα ηλεκτρικά pick up. Το νέο Hummer έχει το Crab Walk, κάτι παρόμοιο ετοιμάζει η Tesla για το Cybertruck, το ίδιο και η Chevrolet για το ηλεκτρικό Silverado, ενώ το Rivian RT1 μπορεί να στρίβει σαν τανκ. Η Toyota, ωστόσο, έχει σκοπό να ξεπεράσει τους πάντες και να φέρει την επανάσταση στο στρίψιμο των τροχών.

Σύμφωνα με σχέδια που διέρρευσαν από το Αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών, οι Ιάπωνες εξελίσσουν ένα καινοτόμο σύστημα τετραδιεύθυνσης που επιτρέπει την ανεξάρτητη κίνηση του κάθε τροχού! Το εν λόγω σύστημα φέρεται να ετοιμάζεται σε δυο εκδοχές. Στη βασική, θα λειτουργεί όπως τα συνήθη συστήματα 4WS (4 Wheel Steering): στις χαμηλές ταχύτητες οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα από τους εμπρός (για ευελιξία) και στις υψηλές κατά την ίδια φορά (για σταθερότητα). Η εξελιγμένη έκδοση είναι αυτή που θα μας κάνει να γουρλώνουμε τα μάτια.

Σε αυτή, κάθε τροχός μπορεί να στρίψει ανεξάρτητα και αντικριστά με τον δίπλα, αλλά και τον αντίστοιχο πίσω. Αν, για παράδειγμα, θελήσουμε να κάνουμε επιτόπια στροφή δεξιά σε πολύ κλειστό χώρο, οι τροχοί θα συγκλίνουν μεταξύ τους όπως στην κεντρική φώτο. Κάθε πλευρά θα τροφοδοτείται αναλόγως με ισχύ (η δεξιά προς τα εμπρός, η αριστερή προς τα πίσω) προκειμένου να περιστραφεί το αυτοκίνητο στον κάθετο άξονα, σαν σβούρα! Μάλιστα, τα σκίτσα φανερώνουν δυνατότητα περιστροφής έως 90 μοίρες. Κάτι που θα επιτρέπει το παρκάρισμα, δηλαδή, ακριβώς παράλληλα και δίχως την παραμικρή μανούβρα!

Βέβαια, για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα απαιτείται ανεξάρτητη τροφοδότηση και χειρισμός κάθε τροχού. Κάτι που μόνο η ύπαρξη ισάριθμων κινητήρων μπορεί να διασφαλίσει, όπως στο ηλεκτρικό Hummer. Η Toyota ετοιμάζει αντίστοιχη πρόταση στα pick up, που ενδεχομένως να βασίζεται στο άρτι παρουσιασθέν νέο Tundra. Και μπορεί να μην χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά για να το δούμε, καθώς μπορεί η πατέντα να εγκρίθηκε τώρα, όμως είχε κατατεθεί από τον Αύγουστο του 2019. Οπότε δεν αποκλείεται οι μηχανικοί να βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο της εξέλιξης.

Get it on Google Play Download on the App Store