Ανατρεπτική συνεργασία Airbus-BMW

Η BMW θυμάται το αεροπορικό της παρελθόν και συνάπτει συνεργασία με την Airbus, προκειμένου να εξελίξουν από κοινού τα υπολογιστικά συστήματα του αύριο τόσο στην αυτοκινητοβιομηχανία, όσο και την αεροπλοΐα.

Στη βάση της γαλλο-γερμανικής σύμπραξης παίρνει θέση η κβαντομηχανική, συγκεκριμένα οι κβαντικοί υπολογιστές. Quantum Mobility Quest ονομάζεται το κοινό εγχείρημα Airbus-BMW, στοχεύοντας στην ολοτελή αναβάθμιση των διαδικασιών σχεδιασμού, εξέλιξης, κατασκευής και χρήσης οχημάτων μέσω της συνδρομής κβαντικών υπολογιστών. Τι ψάχνουν όμως Γάλλοι και Γερμανοί; Με λίγα λόγια, τη βελτίωση τεσσάρων βασικών τομέων μέσω της κβαντομηχανικής: βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης, εξέλιξη αυτοματοποιημένης κινητικότητας, ενίσχυση της αλυσίδας ανεφοδιασμού και ανάπτυξη νέων τρόπων αντιμετώπισης της διάβρωσης. Αμφότερες δέχονται προτάσεις και ιδέες από φοιτητές, διδάκτορες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, start up επιχειρήσεις και εταιρίες επί των θεμάτων, που αφορούν τόσο τα αυτοκίνητα όσο και τα αεροσκάφη.

Airbus και BMW, σε συνεργασία με το Amazon Web Services (AWS), έχουν δημιουργήσει μια ειδική σελίδα για καταχωρίσεις ιδεών που φιλοξενείται από το The Quantum Insider. Το AWS παρέχει πρόσβαση στην υπηρεσία κβαντικών υπολογιστών «Braket» σε όσους θέλουν να εκτελέσουν τους αλγόριθμους τους, με τους συμμετέχοντες να έχουν στη διάθεσή τους 4 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών τους. Μέσα Γενάρη θα ανοίξουν οι αιτήσεις, 30 Απριλίου θα ολοκληρωθούν. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να αναπτύξουν ένα θεωρητικό πλαίσιο για μία από τις προκλήσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από επιστήμονες των Airbus, BMW και Amazon θα εξετάσει τις προτάσεις και θα επιλέξει τις καλύτερες. Ένας μόνος νικητής θα ανακοινωθεί για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα πεδία, με το χρηματικό έπαθλο να ανέρχεται σε 30.000 ευρώ για έκαστο νικητή (120.000 ευρώ συνολικά).  Οι νικητήριες ιδέες στη συνέχεια θα περάσουν στο επόμενο στάδιο, ήτοι προσομοιώσεις και δοκιμές προκειμένου μελλοντικά να υπάρξουν απτά οφέλη για την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροπλοΐα.

Get it on Google Play Download on the App Store