Επανέρχεται το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»

Εδώ και μερικές εβδομάδες όσοι έμπαιναν στην πλατφόρμα του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», διαπίστωναν με προβληματισμό πως η σελίδα του δεν λειτουργούσε. Ένα «πάγωμα» που έφερε ανάλογη στάση στην αγορά, η οποία είδε τη ζήτηση για EVs ουσιαστικά να μηδενίζεται. Ευτυχώς για όσους θέλουν να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα, η πλατφόρμα επανεκκίνησε σήμερα και θα συνεχίσει κανονικά μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις διαρροές από το Υπουργείο Ενέργειας, η αναταραχή προκλήθηκε έπειτα από την απόφαση να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του προγράμματος στο Μεταφορών. Τελικά, και αφού πίεσαν όλοι οι κύκλοι της αγοράς που τελμάτωσε, το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» παρέμεινε στο Ενέργειας. Ανεπίσημα, βέβαια, επικρατεί η άποψη πως η παύση προέκυψε από έλλειψη κονδυλίων, τα οποία εν τέλει βρέθηκαν στο πλεόνασμα των επιδοτήσεων που έμειναν αναξιοποίητες για την αγορά ηλεκτρικών επαγγελματικών, ιδίως ταξί. Από τη στιγμή που ξεπεράστηκαν τα προβλήματα, τα μπόνους αγοράς ηλεκτρικών ΙΧ συνεχίζουν ως είχαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, όταν θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Για το 2024 προγραμματίζεται η συνέχεια, με το όνομα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3». Σύμφωνα με την έως τώρα πληροφόρηση δεν αποκλείονται αλλαγές στο ύψος των επιδοτήσεων, αλλά και στο είδος της τεχνολογίας που θα επωφελείται από αυτές. Υπάρχει πιθανότητα να περιληφθούν και τα plug-in υβριδικά, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (κυριότερα στη Γερμανία), αλλά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται κάτι από το Υπουργείο Ενέργειας. Σημειώνεται ότι η αγορά υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την επανεκκίνηση του τρέχοντος προγράμματος, τρέφοντας την ελπίδα πως Νοέμβρης και Δεκέμβρης θα μπορέσουν να «ρεφάρουν» τον Οκτώβρη, όπου το κοντέρ των ηλεκτρικών πωλήσεων σχεδόν μηδένισε.

Get it on Google Play Download on the App Store