Το θηρίο των 25.000 ίππων με το όνομα Big Bertha!

Όταν το Σιάτλ αποφάσισε να αντικαταστήσει μια οδογέφυρα αυτοκινητόδρομου με υπόγειο τούνελ, έπρεπε να επιστρατευτεί ο μεγαλύτερος μετροπόντικας του κόσμου!

Το όνομα αυτού Big Bertha, με βάρος 7.000 τόνων και διάμετρο 17 μέτρων, έφτασε στην αμερικανική πόλη σε 41 κομμάτια, καθώς το ύψος του -συναρμολογημένος- αγγίζει 5όροφη πολυκατοικία.

Δείτε ακόμα: Ρώσικο θηρίο πάει παντού (+video)

Το τρυπάνι στην κεφαλή αποτελείται από 260 σταθερά και κινούμενα κοπτικά εργαλεία. Αυτά, χάρη στον κινητήρα των 25.000 ίππων επιτρέπουν το άνοιγμα κατά 10 μέτρα κάθε μέρα ακόμα και σε δύσκολο έδαφος. Η κεφαλή διαθέτει ένα πρωτοποριακό σύστημα αποβολής των υλικών από τη γεώτρηση, που θυμίζει τους σιελογόνους αδένες, ενώ το χώμα αυτό μετατρέπεται σε μια… πάστα. Έπειτα όλα αυτά τα μπάζα περνάνε στο εσωτερικό του μετροπόντικα, το οποία μέσω ειδικού ιμάντα ξεφορτώνονται σε ειδικό χώρο αποθήκευσης. Το εξαιρετικά πρωτοποριακό είναι πως ο ιμάντας αυτός αυξάνεται σε μέγεθος, ταυτόχρονα με την πρόοδο της γεώτρησης. Για παράδειγμα στην περίπτωση του Σιάτλ, το μήκος του άγγιξε τα 2.700 μέτρα! Τρομερά έξυπνη λύση, μιας και θα απαιτούνταν 200 φορτηγά για να μεταφέρουν τα μπάζα μιας μόνο μέρας.

Διαβάστε επίσης: Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό όχημα των 111 τόνων! (+video)

Παρά το κολοσσιαίο του μέγεθος της Big Bertha και της καταστρεπτικής της δύναμης, οι εργασίες της πάγωσαν, όταν το «κτήνος» συνάντησε έναν χαλύβδινο σωλήνα που είχε παραμείνει από προηγούμενες εργασίες γεώτρησης. Παρόλα αυτά το θηρίο κατάφερε να κάνει τη δουλειά του και να ανοίξει το τούνελ για τον υπόγειο δρόμο, ο οποίος δόθηκε στην κυκλοφορία το περασμένο Φεβρουάριο.

Get it on Google Play Download on the App Store