Το πιο αξιόπιστο SUV ηλικίας 8 με 9 ετών

Τα SUV έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία και δε νοείται αυτοκινητοβιομηχανία που να μην έχει μια πλήρη γκάμα από τέτοια μοντέλα. Πλέον στους δρόμους κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες SUV, ενώ πάρα πολλά πωλούνται και μεταχειρισμένα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται περισσότερο ψάξιμο, γιατί θα πρέπει να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα έγγραφα, αμάξωμα, κινητήρα κ.λπ. Κάποιοι αγοραστές έχουν βασικό κριτήριο επιλογής ενός αυτοκινήτου από δεύτερο χέρι την παράδοση στο βαρυσήμαντο τομέα της αξιοπιστίας. Ισχυρή θέση έχουν χρόνια τώρα τα ιαπωνικά αμάξια, όχι μόνο επειδή το λέει ο γνωστός, φίλος, κουμπάρος κ.λπ., αλλά γιατί αποδεικνύεται μέσω ερευνών και τεχνικών ελέγχων.

Μια τέτοια αναφορά είναι φετινή της γερμανικής TÜV. Από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 έγιναν έλεγχοι σε 10,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα στη Γερμανία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πιο παλιά μοντέλα, γιατί όσο αυξάνονται τα έτη και τα χιλιόμετρα που διανύουν, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα. Μεταξύ των χιλιάδων αυτοκινήτων που ελέγχθηκαν και ήταν ηλικίας μεταξύ 8-9 ετών, εκείνο που ξεχώρισε στην κατηγορία των SUV για τα λιγότερες βλάβες, ήταν το Suzuki SX4 S-Cross. Πρόκειται για το δεύτερης γενιάς που παρουσιάστηκε το 2013 και άλλαξε τελείως από το πρώτης γενιάς και πολύ μικρότερο SX4.

Το δεύτερης γενιάς Suzuki S-Cross πωλούνταν με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου 1.6 λτ. Αμφότερα τα μηχανικά σύνολα είχαν ισχύ 120 ίππων, όμως το ντίζελ υπερίσχυε σημαντικά σε ροπή με τα 320 Nm, έναντι 145 Nm το ατμοσφαιρικό 1.6 VVT. Παράλληλα το ντίζελ εξασφάλιζε σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση, πιο γεμάτη δύναμη και ταχύτερες επιδόσεις εν κινήσει. Ανεξαρτήτως μηχανικού συνόλου προσφέρονταν και με τετρακίνηση, με το γνωστό περιστροφικό χειριστήριο και τις επιλογές Auto, Sport, Snow και Lock.

Το SX4 S-Cross διέθετε ασφαλή οδική συμπεριφορά στην άσφαλτο, ενώ η ικανή τετρακίνηση του έδινε τη δυνατότητα να πατήσει και εκτός δρόμου, μέχρι εκεί που του επέτρεπαν τα ασφάλτινα ελαστικά και τα 170 χιλιοστά απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος. Στον τομέα των χώρων το SX4 S-Cross χωρούσε χωρίς παραχωρήσεις τέσσερα ενήλικα άτομα με τις αποσκευές τους (430 λίτρα). Στην εγχώρια αγορά των μεταχειρισμένων υπάρχουν κάποια SX4 S-Cross πρώτης γενιάς ειδικά με τον πετρελαιοκινητήρα και σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 13.000-15.000 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store