Μεγάλη κινεζική μάρκα πατάει «pause» στην Ευρώπη

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν βρίσκουν όλες εύφορο έδαφος στην πολύ δύσκολη αγορά της Γηραιάς Ηπείρου, αφού εκτός από τις ευρωπαϊκές μάρκες έχουν να ανταγωνιστούν και τις ομοεθνείς τους. Μία τέτοια «μεγάλη» φίρμα που δεν πέτυχε όπως προφανώς ήθελε, είναι η Great Wall Motors.

Σύμφωνα με γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα, η GWM θα κλείσει τα θα κλείσει τα κεντρικά της γραφεία στο Μόναχο (Γερμανία), απολύοντας όλο το προσωπικό (100 υπαλλήλους), μαζί με τη διευθυντική ομάδα. Τα μοντέλα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα συνεχίσουν να διατίθενται στις υπάρχουσες ευρωπαϊκές αγορές (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Σουηδία), ωστόσο η επέκταση σε άλλες χώρες ακυρώνεται. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις χαμηλές πωλήσεις. Μάλιστα σε πρόσφατή ανακοίνωσή της, η GWM ανέβαλε το στόχο της για πώληση ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων εκτός Κίνας από το 2025 έως το 2030, λόγω των δύσκολων συνθηκών της αγοράς.

Το 2023 η GWM πούλησε συνολικά 316.018 οχήματα σε αγορές του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων μόνο 6.300 από αυτά αγοράστηκαν στην Ευρώπη. Τον περασμένο Νοέμβριο, η εν λόγω φίρμα είχε ανακοινώσει την ενοποίηση των εμπορικών σημάτων Ora και Wey σε μια ενιαία μονάδα GWM, μετονομάζοντας ανάλογα τα προϊόντα της. Για παράδειγμα το Ora Funky Cat μετονομάστηκε σε GWM Ora 3 και το GWM Wey Coffee 01 σε GWM Wey 05. Προφανώς τα «παιχνιδιάρικα» συνθετικά «Funky Cat» και «Coffee» δεν βοήθησαν στο να προσελκύσουν τους Ευρωπαίου. Πριν, έκανε πλάνα επέκτασης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Δανία, Ισλανδία και Βουλγαρία εντός του 2024, αλλά τώρα είδε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν για μια τόσο μεγάλη επένδυση.

Πληροφοριακά, το αμιγώς ηλεκτρικό Ora είναι ένα μικρομεσαίο χάτσμπακ με κινητήρα 171 ίππων και με μπαταρίες 48 kWh και 63 kWh. Οι τιμές του στη Γερμανία ξεκινούν από 26.990 ευρώ με την έκπτωση των 12.000 ευρώ που κάνει η GWM. Το Wey 03 είναι ένα μεσαίο SUV, το οποίο προσφέρεται από 47.900 ευρώ. Εφοδιάζεται με 2.0 λτ. Plug-in Hybrid σύνολο συνδυαστικής ισχύος 442 ίππων και 685 Nm ροπής. Υπάρχει και το πιο μεγάλο Wey 5 με 2λιτρο Plug-in Hybrid κινητήρα συνδυαστικής απόδοσης 476 ίππων και 847 Nm, σε τιμές από 59.900 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store