Γνωρίζετε την προέλευση του ονόματος Qashqai;

Το Nissan Qashqai αποτελεί χρόνια τώρα ένα από τα δημοφιλέστερα SUV και ήταν αυτό που έβαλε το θεμέλιο λίθο στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV. Ποιος να το φαντάζονταν τότε, ότι θα δημιουργούσε ένα τόσο ισχυρό ρεύμα, που θα «παρέσερνε» όλες σχεδόν τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην ανάπτυξη τέτοιων μοντέλων;

Όλα ξεκίνησαν το 2002, όταν μια ομάδα από 25 τεχνικούς της Nissan Europe ταξίδεψε στον τεχνικό κέντρο της μάρκας στην Ιαπωνία, για να αναπτύξει σε διάστημα 12 μηνών τον αντικαταστάτη του Almera. Όμως δεν θα ήταν ένα μικρομεσαίο χάτσμπακ ή σεντάν, αλλά ένα νέου τύπου αμάξωμα που θα συνδύαζε στοιχεία από πολυχρηστικά και τα εκτός δρόμου. Σαν να λέμε για την εποχή εκείνη, ένα μίνι Murano, αλλά μικρότερο από το X-Trail και λιγότερο τετραγωνισμένο. Το αρχικό πρωτότυπο έκανε την εμφάνισή του το 2004 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, ενώ το αυτοκίνητο παραγωγής πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 2006 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού.

Η Nissan ρίσκαρε πολλά, τόσο με το ασυνήθιστο αμάξωμα του πρώτου Qashqai, όσο και με την ονομασία του. Ο κόσμος αγόραζε τα 5θυρα χάτσμπακ και τα σεντάν και ξαφνικά αντίκρυσε ένα αυτοκίνητο που έμοιαζε σαν υπερυψωμένο μικρομεσαίο «τζιποειδές» 5θυρο. Παράλληλα το όνομά του δεν ήταν τόσο εύηχο ή εύκολο στην προφορά, όπως ήταν του Almera και του Primera που αντικατέστησε.

Πώς όμως «βαφτίστηκε» Qashqai; Είναι το όνομα μιας ημινομαδικής φυλής στο Ιράν, που είναι γνωστή για του γενναίους πολεμιστές της και τα όμορφα υφάσματά τους. Επίσης, Qashqai σημαίνει «άλογο με λευκό μέτωπο». Με λίγα λόγια η Nissan μέσω του Qashqai ήθελε να μεταφέρει στο κοινό ότι το νέο τους αυτοκίνητο ενσαρκώνει ελευθερία, κίνηση, χάρη και ομορφιά. Παρά τους αρχικούς δισταγμούς, τελικά το εγχείρημα «Qashqai» πέτυχε. Μάλιστα αποτέλεσε πεδίο έρευνας για άλλους κατασκευαστές, προκειμένου να βγάλουν και αυτοί ένα αντίστοιχο SUV για να κλέψουν μερίδιο πωλήσεων. Το πρώτης γενιάς Qashqai ήταν τόσο πετυχημένο που ξεπέρασε τις 1,24 εκατομμύρια πωλήσεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της 7ετούς θητείας του.

Το δεύτερης γενιάς Nissan Qashqai εμφανίστηκε το 2013 και συνέχισε την λαμπρή πορεία του προκατόχου του. Βελτιώθηκε σε πολλά σημεία και αποτέλεσε μια φυσική εξέλιξη του αρχικού Qashqai. Τη μεγάλη αλλαγή έφερε το υπάρχον, τρίτης γενιάς Qashqai, που έκανε ντεμπούτο τις 18 Φεβρουαρίου του 2021. Δυναμικότερο, μεγαλύτερο, πιο πολυτελές και με κορυφαίες τεχνολογίες, συνεχίζει να είναι ένα από τα καλύτερα και δημοφιλέστερα μικρομεσαία SUV.

Get it on Google Play Download on the App Store