Γιατί δεν «παγώνει» το Kia EV9 υπό το μηδέν;

Ένας από τους μύθους που σχετίζεται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι ότι δεν είναι καλά για οδήγηση στο χιόνι και ότι έχουν γενικά προβλήματα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα τα αγόραζαν στη Νορβηγία άλλωστε. Στην περίπτωση του νέου κορυφαίου ηλεκτρικού Kia EV9 δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού οδηγείται τέλεια ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών στο Arjeplog της Σουηδίας, υπό συνθήκες θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν κοντά στον πολικό κύκλο, οι μηχανικοί της Kia το δοκίμασαν για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη απόδοση μπαταρίας και φόρτισης, παρά την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία.

Τετρακίνηση για μέγιστο χειρισμό στο χιόνι

Ένα άλλο χαρακτηριστικό για τη βελτίωση της οδήγησης στο χιόνι και τον πάγο είναι η τετρακίνηση. Το Kia EV9 με κίνηση σε όλους τους τροχούς διαθέτει ηλεκτροκινητήρες τόσο εμπρός όσο και πίσω. Το μοντέλο RWD χρησιμοποιεί ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων και το AWD διαθέτει συνολική ισχύ 385 ίππων. Αυτό ουσιαστικά διπλασιάζει την ισχύ του συστήματος όταν είναι ενεργοποιημένο το AWD. Επίσης, το Kia EV9 θα έρχεται με την επιλογή των ελαφριών τροχών αλουμινίου 19 ή 20 ιντσών, ενώ η έκδοση της σειράς GT διατίθεται και με ζάντες 21 ιντσών.

Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης  με Snow Mode

Το Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης του Kia EV9, ή TCS, έχει σκοπό να βελτιώνει την απόδοση κατά την οδήγηση σε δύσκολα εδάφη. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν από τις λειτουργίες Mud, Sand και Snow χρησιμοποιώντας το κουμπί Terrain Mode Select στο τιμόνι για βελτιστοποίηση της απόδοσης οδήγησης ή διαφορετικών συνθηκών. Το σύστημα προσαρμόζει την έξοδο και την κατανομή της ροπής του κινητήρα, καθώς και τα συστήματα πλαισίου και άλλα χαρακτηριστικά ελέγχου ευστάθειας για να εξασφαλίσει ασφαλή απόδοση, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Αυτό σημαίνει ότι το ολοκαίνουργιο Kia EV9 μπορεί να οδηγηθεί και  εκτός δρόμου.

Η λειτουργία χιονιού είναι βελτιστοποιημένη για να διατηρεί τη σταθερότητα και την ταχύτητα σε ολισθηρές συνθήκες. Όταν ενεργοποιείται η λειτουργία Snow, το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης περιορίζει την έξοδο ροπής από τον κινητήρα και την ελέγχει για βέλτιστη πρόσφυση ελαστικών και στους τέσσερις τροχούς για διατήρηση της ορμής προς τα εμπρός σε ολισθηρές συνθήκες. Εφαρμόζει επίσης τα καλύτερα επίπεδα ελέγχου πέδησης για βελτιστοποίηση της πρόσφυσης. Όλες αυτές οι λειτουργίες συνεργάζονται για να προσφέρουν στους πελάτες μια ασφαλή και σταθερή εμπειρία – ενώ παράλληλα είναι διασκεδαστική στην οδήγηση.

Προθέρμανση της μπαταρίας πριν τη φόρτιση

Κάτω από βέλτιστες συνθήκες, το Kia EV9 έχει μια πλήρως ηλεκτρική αυτονομία άνω των 541 χιλιομέτρων (WLTP). Με εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση 800 volt, μπορεί να ανακτήσει έως και 239 χιλιόμετρα σε αυτονομία μετά από μόλις 15 λεπτά φόρτισης. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ο κλιματισμός της μπαταρίας, που πρωτοπαρουσιάστηκε με το Kia EV6. Η προετοιμασία της μπαταρίας ουσιαστικά σημαίνει προθέρμανση της μπαταρίας πριν τη φόρτιση. Με την επίτευξη της βέλτιστης θερμοκρασίας της μπαταρίας πριν από την έναρξη της φόρτισης, το EV9 μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση, παρά το κρύο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό, το EV Route Planner, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με το EV9, προσφέρει στους πελάτες ακόμη μεγαλύτερη ευκολία ανακαλύπτοντας αυτόματα σημεία φόρτισης στη διαδρομή όταν τα χρειάζονται.

Ειδικά χαρακτηριστικά για ασφαλή οδήγηση

Το χαμηλό κέντρο βάρους και το μακρύ μεταξόνιο του Kia EV9 βοηθούν στη σταθεροποίηση του οχήματος κατά την οδήγηση. Για να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο βάρος και την αυξημένη επιτάχυνση που σχετίζονται με τα EV, οι μηχανικοί μεγάλωσαν τους μπροστινούς δίσκους φρένων. Επιπλέον, το αναγεννητικό σύστημα πέδησης του Kia EV9 έχει βελτιωθεί με την εφαρμογή ενσωματωμένου ηλεκτρικού ενισχυτή δεύτερης γενιάς ή IEB, για μείωση του συνολικού βάρους και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Το πλαίσιο του EV9 έχει βελτιστοποιηθεί και η ανάρτηση έχει ρυθμιστεί, ώστε να διασφαλίζονται εξαιρετικές ικανότητες χειρισμού στο χιόνι και τον πάγο. Οι μηχανικοί είχαν ως στόχο να βρουν τον σωστό συνδυασμό μεταξύ ασφαλούς και ομαλού χειρισμού και απόκρισης και διασκέδασης στην οδήγηση. Το αποτέλεσμα είναι μια συνολικά πιο ισορροπημένη οδηγική εμπειρία που επικεντρώνεται στην παροχή της μέγιστης άνεσης των επιβατών, ανεξάρτητα από τις συνθήκες οδήγησης.

Get it on Google Play Download on the App Store