«Έξυπνη» κουβέρτα γλιτώνει τόνους νερού (+video)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν ένα «νέο κόσμο» της αυτοκίνησης σε πολλά επίπεδα. Της φόρτισης, των σούπερ επιδόσεων, της αθόρυβης λειτουργίας, των επισκευών σε αμάξωμα – κινητήρες – μπαταρίες, μέχρι και των συγκρούσεων. Ακόμη χειρότερα και των πυρκαγιών που μπορεί να προκληθούν σε ένα ηλεκτρικό όχημα μετά από ατύχημα ή και βραχυκύκλωμα κατά τη φόρτιση.

Τα περιστατικά δείχνουν ότι η πυρόσβεση ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι ιδιαίτερα επίπονη και δαπανηρή υπόθεση, καθώς οι μπαταρίες και τα χημικά συστατικά που περιέχουν δεν σβήνουν με λίγα λίτρα νερού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με ένα Tesla Model Y που άρπαξε φωτιά τα περασμένα Χριστούγεννα στην Αλαμπάμα των Η.Π.Α. Μία ώρα πάλευαν 4 υδροφόρες και πάνω από 20 άτομα να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, έχοντας ακόμα την υποστήριξη 3 οχημάτων διοίκησης, 1 σκούπας, 3 φορτηγών και 1 ασθενοφόρου. Συνολικά, απασχολήθηκαν 12 οχήματα και περισσότεροι από 40 άνθρωποι για το περιστατικό, ωστόσο αυτό που εντυπωσιάζει (έως σοκάρει) είναι η απίστευτη ποσότητα νερού για την κατάσβεση της φωτιάς. Οι 4 υδροφόρες πρακτικά στράγγιξαν μέχρι να σβήσει το Model Y, ρίχνοντας πάνω του 136.274 λίτρα νερού!

Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση υπήρξε διαφορετική και πολύ πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, σε μια φωτιά που ξέσπασε σε μια ηλεκτρική Jaguar I-Pace στο Κολοράντο των Η.Π.Α. Εκεί η πρόκληση για τους πυροσβέστες ήταν και πάλι μεγάλη: Μπαταρίες ιόντων λιθίου μέσα στις φλόγες και τοξικός καπνός, ώθησε τους πυροσβέστες να επινοήσουν νέους τρόπους για να καταστείλουν την πύρινη λαίλαπα. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση το ότι το όχημα βρισκόταν σε κλειστό γκαράζ ιδιωτικής κατοικίας, η άσκηση δείχνει ακόμη πιο περίπλοκη.

Για τα δύσκολα λοιπόν οι πυροσβέστες του Κολοράντο «κουκούλωσαν» τη φλεγόμενη Jaguar, ρίχνοντας της μία ειδική κουβέρτα πυρόσβεσης βάρους 28 κιλών. Η κουβέρτα πέτυχε το στόχο της με απλή φυσική. Έκοψε την παροχή οξυγόνου στη φωτιά και έτσι επιτεύχθηκε η κατάσβεση. Έτσι μια -δαπανηρή είναι η αλήθεια- κουβέρτα αξίας μεταξύ 3.000-5.000 δολαρίων έκανε πολύ εύκολα αυτό που με το νερό γίνεται πολύ δύσκολα. Κατόπιν κουκούλωσαν και το Hyundai Tucson Hybrid που βρίσκονταν δίπλα από την Jaguar προκειμένου να προλάβουν τυχόν νέα πυρκαγιά. Τα δύο οχήματα μεταφέρθηκαν σκεπασμένα με τις κουβέρτες και απομακρύνθηκαν προς ασφαλές μέρος. Ενδεχομένως η ειδική αυτή κουβέρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και σίγουρα θα φανεί πολύ χρήσιμη, αφού εξοικονομεί χιλιάδες λίτρα πολύτιμου νερού.

Get it on Google Play Download on the App Store