Οι πρώτες τιμές του νέου Mazda 3 στην Ευρώπη

To Mazda 3 αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε κάτι λιγότερο από 20 χρόνια και 4 γενιές κατόρθωσε να πουλήσει πάνω από 6 εκατομμύρια μονάδες. Από αυτές, περισσότερες από 1 εκατομμύριο αφορούν την αγορά της Ευρώπης. Για να παραμείνει επίκαιρο η Mazda προχώρησε σε ανανέωση στα σημεία προ ολίγων μηνών, αρχικά στην αγορά της Ιαπωνίας, με το φρεσκαρισμένο 3άρι να ξεκινά πλέον την καριέρα του και στη Γηραιά Ήπειρο.

Το χάτσμπακ από τη Χιροσίμα διατηρεί πρακτικά αναλλοίωτη την εντυπωσιακή του σχεδίαση, υιοθετώντας ως αλλαγή μόνο το νέο Ceramic Metallic χρώμα. Στο εσωτερικό είναι που έδωσαν βάση οι σχεδιαστές, αναβαθμίζοντας τόσο το διάκοσμο όσο και την προσφερόμενη τεχνολογία. Το ανανεωμένο 3 διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη αφής στην κορυφή του ταμπλό, που πλέον φτάνει τις 10,25 ίντσες (από 8,8). Οι φωτιζόμενες θύρες USB είναι επίσης καινούργιες, όπως και η βάση ασύρματης φόρτισης smartphone στην κεντρική κονσόλα. Σημαντική προσθήκη έχουμε και στα συστήματα ασφαλείας, όπου από εδώ και στο εξής θα είναι στάνταρ το Inattentive Warning. Η εν λόγω εφαρμογή ανιχνεύει τα επίπεδα συγκέντρωσης του οδηγού και αν εντοπίσει πως το βλέμμα του δεν είναι στο δρόμο, τον ειδοποιεί ηχητικά και μέσω ένδειξης στον πίνακα οργάνων.

Άλλες αναβαθμίσεις συνδεσιμότητας περιλαμβάνουν Apple CarPlay και το Android Auto, καθώς και την ασύρματη φόρτιση. Η πλοήγηση υποστηρίζεται πλέον στην οθόνη head-up display, ενώ το φρέσκο Mazda3 διαθέτει πλέον θύρες φόρτισης USB Type-C.

Ίδια κι απαράλλαχτη η γκάμα των κινητήρων, όπου ραχοκοκαλιά παραμένει το τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό μπλοκ των 1.998 κ.εκ. Ως e-SkyActiv-G διατίθεται σε εκδόσεις 122 (e-SkyActiv-G 122PS) και 150 (e-SkyActiv-G 150PS) ίππων, ενώ στην κορυφαία και επαναστατική -ελέω τεχνολογίας ανάφλεξης του μίγματος μέσω της συμπίεσης (SPCCI/Spark Controlled Compression Ignition), που προσομοιώνει την αυτανάφλεξη των ντίζελ- e-SkyActiv-X η απόδοση φτάνει τα 186 άλογα. Το «e» μεταφράζεται σε ήπιο υβριδικό σύστημα 24 Volt, που είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις. Από πλευράς μετάδοσης επίσης καμία αλλαγή, όπερ εστί 6άρι χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο.

Το ανανεωμένο Mazda 3 ήρθε πριν λίγες ημέρες στην Ευρώπη, με την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας να έχει το προνόμιο της πρώτης σε όλη την ήπειρο. Οι τιμές ξεκινούν από τις 23.945 λίρες (27.907 ευρώ) για το e-SkyActiv-G 122PS και τις 26.945 λίρες (31.404 ευρώ) για το e-SkyActiv-X, την ώρα που το τετράθυρο Saloon διατίθεται αποκλειστικά με τον κορυφαίο κινητήρα και εκκινεί από τις 29.245 λίρες (34.805 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store